“GOES-T uydusu 2022 yılındaki fırlatmadan sonra hava yolu verilerini Dünya’ya göndermeye başlayacak. Uydu, Kuzey ve Güney Amerika’nın üzerine yerleşecek ve Batı Yarımküre için verileri ulaştıracak.”
GOES-T uydusunu, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) kullanıyor. Bu uydu hava durumu uyduları olan ‘GOES-R Serisi’nin üçüncüsü olarak karşımıza çıkıyor. GOES-R ve GOES-S uyduları 2016 ve 2018 yıllarında fırlatılmıştır. Bu iki uydu GOES-16 ve GOES-17 olarak adlandırılıyor. GOES-T fırlatıldıktan sonra GOES-18 olacak.
GOES-T uydusu 2022 yılında fırlatılacak. Uydunun görevi Dünya’yı devamlı olarak izlemek ve doğal afetler konusunda dünyaya erken uyarı vermek. Bunu gerçekleştirmek için uydu Dünya’daki ve uzaydaki hava durumu hakkında büyük miktarlarda veri toplayacak.
Uydunun inşa aşamasında adı geçen şirket Lockheed Martin. Birçok araç ve gerecin inşasında yer alan şirket şimdilerde GOES-T gibi geleceğin uydularını inşa ediyor.
Bu uyduların tasarımı Dünya’nın kendi eksenindeki dönüşü ile zaman içinde sabit bir yörüngede kalacak şekilde yapıldı. GOES-T, Kuzey ve Güney Amerika’nın üzerine yerleşecek. Çünkü uydu Batı Yarımküre için veri getirecek şekilde ayarlandı.
GOES-T, güneş patlamaları, manyetosferdeki değişiklikler ve radyasyon tehlikeleri gibi uzay ve güneş hava aktivitelerini izleyecek araçlara sahiptir. Ayrıca uyduda yer alan araçlar, tüm dünyadaki yıldırımları haritalıyor, bulutların, atmosferin ve Dünya yüzeyinin görüntülerini çekiyor ve Dünya hava durumunu izliyor.
GOES-T görevine 2022’de başlayacak
GOES-T uydusu 2022 yılının şubat ayında görevine başlayacak. Bu tarihten itibaren meteorolojik olayların kesin ayrıntılarla takibini yapacak. Aynı zamanda yangın hatlarını takip edecek ve aşırı hava durumunu gerçek zamanlı olarak takip edecek. Uydunun uzaydan göndereceği bu veriler bilim insanlarına ve meteorologlara yardımcı olacak.
Böyle büyük görevleri olan bir uyduyu inşa etmek oldukça zor bir iştir. Uydu şimdi Denver’da büyük bir temiz odada yörüngeye doğru yapacağı yolculuğu bekliyor. Lockheed Martin’in Space (Uzay) bölümündeki mühendisler, yüz maskeleri ve tam vücut koruyucu giysileriyle uydu üzerinde titizlikle çalışıyor. Ekip uydunun üzerindeki kabloları ve aletlerin durumunu günde üç kez kontrol ediyor. Uydunun gümüş cephesindeki küçük bileşenleri ince bir şekilde ayarlıyorlar. Aynı şekilde ekip, uydunun ilk imalatından son testine kadar, yapının her aşamasında hassasiyetle hareket ediyor. Kontrolleri, ölçümleri ve testleri sayısız kez tekrarlıyor. Bu ilgi ve hassasiyetin nedeni uydunun bozulmasını engellemek. Çünkü uydu bozulursa Dünya’dan yaklaşık 35 bin kilometre uzaktayken tamiri oldukça zor olur.
GOES-T gezegenden 35 bin kilometre uzaktayken sadece buranın hava durumunu izlemeyecek. Yörüngede ayrıca Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) astronotlara, güneş ışınları operasyonlarını veya aletlerini etkileyecek şekilde gerçekleştiğinde uyarılarda bulunur.
GOES-T testlerini tamamladıktan sonra 2022 yılında bir Atlas V roketiyle fırlatılacak. Fırlatma Cape Canaveral, Florida’daki Uzay Fırlatma Kompleksi-41’den olacak. Böylece GOES-T uydusu, Dünya yörüngesindeki 3 binden fazla uydu arasındaki yerini alacak. ABD’nin üzerinde konumlanarak Dünya’ya bilimsel verileri göndermeye başlayacak.