Google Chrome 10 yaşında!
Tam 10 yıl önce Sundar Pichai adında henüz yeni terfi almış bir başkan yardımcısı California’daki bir konferans salonunda bir grup muhabire Chrome web tarayıcısını ilk kez tanıttı.
Chrome, geçtiğimiz 10 yılda nispeten gözde tarayıcı rakiplerini gölgede bıraktı ve mevcut pazarın %60‘ına hakim durumda. Analiz şirketlerinden StatCounter’a göre her ay 1 milyar kullanıcı 2 milyar Chrome sürümünü aktif olarak kullanıyor.
Chrome’un bu gelişmesinde haklı payın sahibi elbetteki şu anda şirkette CEO olarak görev yapan Hindistan doğumlu Sundar Pichai.
2006 yılında ilk gizli Chrome prototipinin yazılmasına yardımcı olan Darin Fisher “İlk beta lansmanında sadece giriş melodisi çaldık. Chrome’un sadece bir web tarayıcı olmadığını göstermeyi umuyorduk.” dedi tarayıcının 10. yıl dönümü için verdiği özel bir röportajda.
Geçtiğimiz bu 10 yılda Chrome, web’i modernize etmek için adeta bir endüstri çabası başlattı. Bu Google’ın YouTube, Gmail, Google Maps ve G Suite gibi kendi hizmetlerini geliştirmesine imkan sağlayan bir çaba. Ancak şimdi Chrome farklı bir sorunun yanıtını arıyor olmalı: Bütün bu güçlerle ne yapılmalı?
Web çok güçlü. Tek bir kişi tarafından kontrol edilemeyen tarafsız bir bilgi işlem vakfı adeta. Ancak Chrome daha güçlü hale geldikçe açık web yavaş yavaş bir “Google Ağı” haline gelebilir.

Bir web geliştiricisi, yazar ve aynı zamanda danışman olan Brad Fost, “Chrome’da çalışan ve web’in kumaşına kesinlikle aykırı olan, Google’da bulunan siteler de dahil olmak üzere pek çok siteyi görmeye başlıyorsunuz” dedi.
Yaklaşık 20 yıl önce Microsoft’un Internet Explorer’ı web’e hakim olmak için Netscape Navıgator gibi rakiplerini yerle bir etti. Ancak 2001‘de uygulamaya konan “giderek modası geçmiş, yavaş ve güvensiz Internet Explorer 6‘ya olan güvenden kopmak yıllar sürdü.
Ama bu defa işler biraz farklı: Microsoft Internet Explorer’ın adeta tükenmesine izin verdi. 2001 sonrasında yaşadığı zafere rağmen hem de.. Öte yandan Google Chrome ekibi agresif bir şekilde yatırımlarını gerçekleştirmeye devam ediyorlar. Çoğunlukla açık kaynak olduğu için de dileyen herkes kendi araçlarını geliştirip katkı sağlayabiliyor. Aslında Microsoft, Brave, Opera, Vivaldi, Samsung, Baidu ve Yandex tarayıcılarını Chrome’un gizemi üzerine kurdular. Chrome piyasaya baskın ve hakim olsa bile Google açık web ilkelerine bağlı kalıyor ve rakipleriyle işbirliği yapmaktan da geri kalmadı.

Chrome’u öne çıkaran ne?
Chrome ilk ortaya çıktığı anda ilk iş olarak geleneksel tarayıcı görünümünü ortadan kaldırdı. Sonrasında her tarayıcının benimsediği bir yaklaşımı geliştirerek çoklu sekmeleri pencerenin üst kısmına yükseltti.
Buradaki fikir esasında, web sitelerini öne ve merkeze koymaktı. Daha derin değişiklikler ise kaputun altında gerçekleşti. Google, web sitelerini etkileşimli hale getiren JavaScript dilini çalıştırmak için V8 adlı yeni bir motor oluşturdu. Firefox zaten JavaScript’i kullanıyordu ancak Chrome her tarayıcısında en önemli öncelik olarak JavaScript’i tercih etti.
Bu evrensel temeli oluşturmak elbetteki başta Google’ın bir vizyonu. Hali hzaırda geniş çevrimiçi hizmet yelpazesiyle de iyi şekilde harmanlanan bir politika.
Dolayısıyla daha hızlı JavaScript, kelime işleme, haritalar ve sosyal ağlar gelişmiş web siteleri için çok önemli hale geliyordu.
Chrome ayrıca, her tarayıcı sekmesinin web sitelerini çalıştırmada ayrı bellek bölümlerini kullanması tarayıcı güvenli açısından da yeni bir standart getiriyordu. Yalnızca bir sekmenin çökmesinin tüm tarayıcıyı çökertmesine engel olan bir yaklaşımdı.
Her şey için web!
Bugün kazandırılan bu standartların çoğu web’i çok daha iyi olarak evrensel bir platform haline getirmeye odaklanılmasının bir sonucu. Döküman yayınlama ile başlayan web, alışveriş ve e-posta ile büyüdü ve artık video, çevrimiçi yayıncılık dahil gündelik oyunlardan tweet akışlarına kadar her şeyi barındırıyor.