Google’ın IO 2018 etkinliğinde Duplex adı verilen yapay zekanın telefonla görüşmesi damgasını vurdu. Google’a göre Duplex inanılmaz bir potansiyele sahip. Kullanıcının verilerini alıp işleyebilen ve bunu insansı bir ses olarak karşı tarafa aktarabilen bir sistem. Ve bunu yaparken sesini konuşma hızını ve şeklini bir insandan ayırt etmek neredeyse imkansız. Çünkü bunu yaparken en basit örnekle hepimizin günlük hayatta kullandığımız duraklama (hımm) seslerini çıkarıp normal bir insanın verebileceği tepkileri veriyor.
Etkinlikte konuşmayla ilgili bir dizi toplumsal kaygı da mevcut. Bunlardan ilki; karşıdaki konuşmacı (insan) bir makineyle konuştuğunu biliyor mu? Bunu bilmeyi hak ediyor mu? Google gerçekleşen her görüşmeyi takip edip içeriklere erişecek mi? Eğer böyleyse karşıdaki kişi buna nasıl izin verecek?
Google “Kullanıcıların ve işletmelerin bu hizmetle ilgili iyi bir deneyime sahip olması bizim için çok önemli ve şeffaflık bunun önemli bir parçası.” dedi yaptığı açıklamada.
“Aramanın amacı konusunda açık olmak istiyoruz, bu yüzden kaygıları anlıyoruz. Önümüzdeki aylarda doğru yaklaşımı deneyeceğiz” diye devam etti.
Günümüz büyük teknoloji firmalarının hemen hepsi yapay zeka çalışmalarıyla ilgileniyor. Tanıtımda bahsedilen Duplex ve yapay zeka uygulamalarını hızlandırmak için geliştirdiği TPU adını verdiği (Tensor Processing Unit) işlemcileriyle rakiplerine göre açık ara önde diyebiliriz.
Tanıtımda yapay zekaya dair bahsedilen tüm demolar bu TPU’lar üzerinde çalıştırıldı. TPU’lar klasik x86 işlemci mimarisi performanslarına göre çok daha yüksek performanslı olarak çalışıyorlar. TPU neslinde şu anda 3.nesil kullanıldı ancak google tarafından detaylı bir açıklama henüz gelmedi. Ancak google tarafından sızan bilgiler arasında 3.nesil TPU işlemciler veri merkezlerinde kullanılabilecek olması.
Google’ın bu işlemcileri ticarileştirerek talep eden firmalarla paylaşıp paylaşmayacağı merak konusu.