Bu hafta sonu, 2020’nin başlamasından sadece günler sonra Quadrantid meteor yağmuru ile gökyüzünde görsel bir şölen yaşanabilir.
Bu ‘kayan yıldız’ grubu kısa ama çoğu zaman muhteşem bir görüntü sunar. Saatte 200 meteor yağmuru zirve döneminde görünebilir. Amerikan Meteor Derneği’ne göre, çoğu meteor yağmurunun birkaç gün süren geniş bir zirve dönemi var. Ancak Quadrantid söz konusu olduğunda, bu süreç sadece yaklaşık altı saat olabilmekte.
Quadrantlar sıcak ve ağır geliyor, NASA’ya göre atmosferde saniyede 41 kilometre hızla yarışıyor. Bu, daha temel kayan yıldız izinizden daha uzun süren ışık ve renk patlamaları ile gece gökyüzünde patlayan bir dizi parlak ateş topu meteorunun oluşmasına yardımcı olabilir.
Quadrantidleri ateşleyen bir başka faktör, asteroide veya 2003 EH1 adlı olası bir “zombi kuyruklu yıldızına” kadar takip edilebilen daha büyük malzemelerden oluşmalarıdır.
Quadrantid Meteor Yağmuru, 2003 EH1 adlı bir gök taşı sebebiyle oluşmuş. 2003 EH1 asteroidi Güneş yörüngesindeki 1 tam turunu 5,52 yılda tamamlar. 2003 EH1’in ölü bir kuyruklu yıldız ya da yeni bir gök cismi türü olduğu düşünülüyor. Yaklaşık 3 km genişliğe sahip 2003 RH1 asteroidi, 2003 yılında ABD’nin Arizona eyaletinde bulunan Lowell Rasathanesi tarafından keşfedildi.
Görsel gösteri en azından kısmen dünyanın hemen hemen her yerinden görülebilirken, en iyi kuzey yarımkürede görülür.
Bu yıl, Quadrantidlerin cumartesi sabahı zirveye ulaşması bekleniyor. Meteor yağmurunun gösterisini yakalamak için iyi bir şansa sahip olmak gerekiyor. Meteor yağmurlarını gözlemleyebilmek için teleskop kullanılması şart olmamakla birlikte, çıplak gözle de rahatça gözlemlenebiliyor.