NASA’nın güneş probu Güneş’in yakınında görevine devam ediyor. Parker Solar Probe adındaki uzay aracı bu süreçte Güneş’in etrafındaki uzay tozlarıyla mücadele ediyor.
Güneş’e Dokunmak görevi kapsamında NASA, Parker Solar Probe’u uzaya gönderdi. NASA bu uzay aracını 2018 yılının ağustos ayında fırlattı. Böylece Parker Solar Probe’ın Güneş’in atmosferindeki görevi başladı. Prob üç yıldır güneşe yaklaşıyor. Bu yolculuğu boyunca manyetik alanları ve parçacık fiziği üzerinde incelemeler yapacak. Parker Solar Probe adlı uzay aracı, Güneş’in atmosferi olarak da bilinen taç küreyi (korona) inceleyecek, nasıl ısındığına dair veriler toplayacak.
Parker Solar Probe, güneşe en fazla yaklaşan uzay aracı olarak görevine devam ediyor. Ayrıca uzay aracı, yolculuğunda hız rekorları kırıyor. Araç, 2020 yılına kadar yapılmış en hızlı nesne olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek hız nedeniyle probun bu yolculuğu pek kolay olmuyor. NASA’nın güneş probu uzay tozlarına maruz kalarak onlarla mücadele ediyor.
Uzay tozlarıyla karşılaşıyor
Uzay tozu yani kozmik toz güneş sistemimizin ve muhtemelen evrendeki diğer birçok gezegen sisteminin yaygın bir unsurudur. Bunun parçacıklarının çoğu boyutları 0,1 mikrometreye ulaşan az miktardaki moleküller topluluğudur. Uzaydaki tüm tozun küçük bir kısmı yıldızların bıraktığı yoğunlaşmış maddeler gibi daha büyük ateşe dayanıklı mineraller içerir. Asteroitler ve kuyruklu yıldızlar tarafından üretilen küçük toz parçacıkları, güneşin etrafında sonsuza dek hareket ederler. Aynı şekilde Parker Solar Probe’ın yüksek hızlarda dönmesi, metalik gövdesine çarpan taneciklerle sürekli mücadele etmesine neden olur. Bunun sonucunda uzay tozları hızlı ısınır, buharlaşır, iyonlaşır ve plazma haline gelir. Bu nedenle Parker Solar Probe üzerinde sürekli plazma patlamaları meydana gelir.
Çarpmaların bazıları Parker’ın güvenliğini etkiliyor. Bunlar, uzay aracının bazı parçalarını ve seyir kameralarını etkiler. Buna rağmen Parker Solar Probe aynı hızlarda yoluna devam ediyor. Ayrıca çarpmalara dayanması koşuluyla bu şekilde ilerleyişini sürdürecek.
Parker Solar Probe’ın bir sonraki günberi tarihine çok az kaldı. Uzay aracının güneşe en yakın olacağı bir sonraki tarih 21 Kasım olarak düşünülüyor. Uzay aracının bu noktadaki hızı saniyede 163 kilometre olacak. Güneşle arasındaki mesafe ise yaklaşık 8,5 milyon kilometre olacak.