“Güney Kore Nuri adını verdiği yerli roketini uzaya fırlattı. Ancak roket, taşıdığı uyduyu yörüngeye yerleştiremedi. Bu nedenle görev tamamlanamadı ve başarısız oldu”
Güney Kore ilk yerli roketiyle yapay uyduyu uzaya fırlattı. Ancak roket taşıdığı uyduyu yörüngeye yerleştiremedi.
Roket Güney Kore’nin ilk yerli roketi unvanına sahip. Bu roket Nuri adını taşıyor. Nuri, Kore dilinde Dünya anlamına gelen bir kelime. Nuri’nin ağırlığı 200 ton, uzunluğu ise 47,2 metre. Roketin Güney Kore’ye olan maliyetine gelecek olursak bu tutar 1,6 milyar dolar. Roket aynı zamanda Kore Uydu Fırlatma Aracı II olarak da biliniyor.
Fırlatma işlemi geçtiğimiz günlerde Güney Kore’nin Goheung’taki Naro Uzay Merkezinden yerel saatle 17.00’de gerçekleşti. Ancak Güney Kore’nin yerli imkanlarıyla geliştirdiği roketi görevini tam olarak yapamadı. Roket istenen irtifaya ulaşsa da taşıdığı 1,5 ton ağırlığındaki uyduyu yörüngeye kadar taşıyamadı. Bu nedenle görevinde başarısız oldu.
Ülkenin Devlet Başkanı Moon Jae-in, Naro Uzay Merkezi’nden tüm bu süreci izledi. Roketin taşıdığı yapay uyduyu yörüngeye taşıyamadığını gördükten sonra yaptığı açıklamada “maalesef hedefimize tam olarak ulaşamadık” ifadesine yer verdi. Ancak fırlatmaların devam edeceğini ve bunların ise başarıyla sonuçlanacağı bilgisini de verdi. Moon Jae-in istedikleri ve bekledikleri başarıların yakında mümkün olacağını belirtti. Ona göre bu sayede Kore uzay çağını yaşayacak.
Nedeni ne?
İleriye yönelik beklentiler yüksek olsa da ortada başarısızlıkla sonuçlanmış bir görev var. Yetkililer işte bunun nedenini araştırmaya başladı. Fırlatmada neyin yanlış gittiğine yönelik araştırmalar yetkililer tarafından yapılıyor.
Araştırmalara göre roket son aşamasında 40 ila 50 saniye erken kapandı. Bu kapatmanın nedeni de sorgulanıyor. Bu durumun bazı nedenleri olabilir. Yakıt deposundaki basınç eksikliği, kontrol bilgisayarındaki arızalar, gecikmeler veya diğer faktörler bu duruma neden olabilir. Yetkililer tüm bunlara cevap arıyor.
Her ne kadar bu görev başarısız olsa da Güney Kore, uzay araştırma ve çalışmalarında önde gelen ülkelerden biri olmak için çalışıyor. Bundan dolayı yaptıkları her girişimle hedeflerine adım adım yaklaşıyorlar. Ülke şimdilik uzay araştırmaları alanında diğer ülkelerin gerisinde kaldı. Ancak ilerleyen zamanlarda neler olacağını yapılan her test ve girişim belirleyecek.
Güney Kore uzaya roket göndermeye devam edecek. Kore Havacılık ve Uzay Araştırma Enstitüsü’ne (KARI) göre Güney Kore, yerli roketlerini yine uzaya gönderecek. 2027 yılına kadar devam edecek bu süreçte Güney Kore 4 yerli roketini daha uzaya göndermeyi planlıyor.