“Japonya’nın Hayabusa2 uzay aracı, Ryugu asteroidini bırakarak gemideki asteroit örnekleriyle Dünya’ya geri dönüş yolunda uzun bir yolculuğa başladı”
Japonya Uzay Araştırma Ajansı tarafından geliştirilmiş bir uzay sondası olan Hayabusa2 uzay aracının asteroid Ryugu ile yakın bir ilişkisi var.
3 Aralık 2014 tarihinde gerçekleşen fırlatmadan sonra Hayabusa2, Dünya’ya yakın olan asteroit Ryugu’yu takip ediyor ve asteroitle yakınlaşıyor. Bu takip ve yakınlaşma sırasında, Ryugu’nun yüzeyine iki adet kanatçı yerleştirildi. Aynı zamanda numune toplamak amacıyla küçük bir top mermisiyle Ryugu’nun yüzeyinde bir delik açıldı.
Ancak her şeyin bir sonu var. Hayabusa2, şimdi eve dönüş yolunda. Japonya’nın Hayabusa2 uzay aracı, Ryugu asteroidini bıraktı. Şimdi dünyaya geri dönüyor.
Japonya’nın uzay ajansı JAXA, geçtiğimiz günlerde, Twitter’da uzay gemisinin uzay arkadaşını terk ettiğini açıkladı. Çift, Hayabusa2’nin 2018’in ortasına varmasından bu yana birlikte takılıyor.
JAXA, Hayabusa2’yi 2014’teki iddialı yolculuğuna çıkardı. Ajans, Hayabusa2’nin Avustralya’daki iyileşme için 2020 yılının sonlarında numune kapsülünü Dünya atmosferine atmasını planlıyor. Uzay gemisi daha sonra uzayda operasyonda kalmak için bir kaçış manevrası yapacaktır.
Hayabusa2, eli boş dönmüyor. Uzay aracı, asteroit üzerine dokundu ve Dünya’ya geri getirmek üzere örnekler topladı. Hayabusa2 sondası, gemideki asteroit örnekleriyle, Dünya’ya geri dönüş yolunda uzun bir yolculuğa başladı.
Eğer numune kapsülü beklendiği gibi gelirse, bilim insanları eski Ryugu’nun nasıl oluştuğunu öğrenmek ve erken güneş sistemine yeni bir bakış açısı kazanmak için materyali inceleyeceklerdir.
Hayabusa2’nin misyonunun, şimdiye kadar etkileyici bir başarı elde ettiği ifade ediliyor. Şimdi, aynı şey dönüşü için de bekleniyor.