“Hayabusa2, asteroit Ryugu’ya aşırı temasını gerçekleştirerek örnekler topladı. Bunlar, Ryugu’nun yüzey sırlarını ortaya koyuyor. Buna göre, Ryugu’nun güneşe beklenenden biraz daha yakın uçtuğu keşfedildi”
Hayabusa2 uzay aracı, Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından geliştirilmiş bir uzay sondası. Tasarlanmasının nedeni, araştırma amaçlı olarak, Ryugu asteroidinden bir örnek toplamak.
3 Aralık 2014 tarihinde gerçekleşen fırlatmadan bu yana Hayabusa2, Dünya’ya yakın olan asteroit Ryugu’yu takip ediyor ve asteroitle yakınlaşıyor.
Geçtiğimiz günlerde, Science dergisinde yayınlanan JAXA bilim insanları ve işbirlikçileri tarafından yapılan yeni bir çalışma yer aldı. Buna göre, Şubat 2019’da Ryugu ile yakın bir karşılaşma sırasında çekilen yüksek çözünürlüklü görüntüleri, asteroit sırlarından birkaçını ortaya çıkarmak için kullandı. Uzay aracının hedeflerinden biri, Ryugu’nun yüzeyinde yer alan bir kaya örneğini kapmaktı. Ancak bunu yapmak için iyi bir toprak düzeni elde etmek gerekiyordu.
Ryugu’nun yüzeyinde yerleşik kameralarla yapılan yüzey araştırmaları, uzay aracı nihayet yüzeye indiğinde araştırmacılara bir yığın veri sağlayacak parçanın alınmasını sağladı. Böylece, Hayabusa2’nin asteroit Ryugu’daki aşırı teması yüzey sırlarını ortaya koymuş oldu.
Hayabusa2’nin teleskopik optik navigasyon kamerasının (ONC-T) yakaladığı görüntüler, araştırma ekibinin asteroit yüzeyinin spektral imzasını analiz etmesini sağladı. Özellikle, Ryugu’nun yüzey malzemelerinde kırmızı ve mavi olmak üzere iki renk dikkat çekiyor. Asteroit çoğunlukla orta enlem bölgelerinin etrafında kırmızı, ekvatorun etrafında ve kutuplarda mavidir. Darbe kraterleri de oldukça maviydi. Böyle bir modelin neden böyle olabileceği bir sır olarak kalmıştı.
Hayabusa2, Ryugu’dan bazı ipuçları getirdi
Hayabusa2 için ilk koparma ve yakalama anı, araştırmacılara yüzey malzemelerine çok daha keskin ve net bakış atmalarını sağladı. Böylelikle araştırma ekibi, kırmızı yüzey malzemesinin Ryugu’nun güneşi geçtiği küçük bir geziden kaynaklandığını düşünüyor.
Bununla beraber, Ryugu’nun güneş yolunu yaklaşık 300.000 yıl önce almış olabileceğine dair ipuçları elde edildi. O zaman, Ryugu güneşe yaklaştı ve ısı yüzeydeki malzemelerin kızarmasına neden oldu.
Zamanla, asteroit benzeri etkilere maruz kalan kuvvetler, Ryugu’nun yüzeyindeki kırmızımsı ve mavimsi malzemeyi birlikte karıştırdı. Hayabusa2 bir yüzey örneği aldığında, yerleşmiş olan koyu kırmızı tanelerin çoğunu ortaya çıkardı.
JAXA ekibi için iyi olan, yüzey örneklemelerinde hem kırmızımsı hem de mavimsi malzemeyi yakalamaları ve tekrar Dünya’da incelemeleriydi.
Ryugu’nun güneşe beklenenden biraz daha yakın uçtuğunu keşfeden, Japonya’nın asteroit avcısı Hayabusa2 şimdi eve geliyor. Önümüzdeki aralık ayında Avustralya taşralarında uzay kirini bırakması planlanıyor. Bunun ardından, Hayabusa2’nin kaderi belirsiz. Ancak JAXA bilim insanları, görevinin başka bir asteroit, 2001 WR1 ile uçarak genişletilebileceğini veya Venüs’ü gözlemlemek için yeni bir görevde bulunabileceğini önerdi.