“Japonya’nın Hayabusa2 uzay aracı asteroid Ryugu’da küçük bir gezici atış yaptı”
Hayabusa2 uzay aracı, Japonya Uzay Araştırma Ajansı tarafından geliştirilmiş bir uzay sondası. Tasarlanmasının nedeni, araştırma amaçlı olarak, Ryugu asteroidinden bir örnek toplamak.
3 Aralık 2014 tarihinde gerçekleşen fırlatmadan bu yana, Hayabusa2, Dünya’ya yakın olan asteroit Ryugu’yu takip ediyor ve asteroitle yakınlaşıyor. Bu takip ve yakınlaşma sırasında, Ryugu’nun yüzeyine iki adet kanatçı yerleştirildi. Aynı zamanda numune toplamak amacıyla küçük bir top mermisiyle Ryugu’nun yüzeyinde bir delik açıldı.
Ryugu’nun incelenmesi sonucunda güneş sisteminin kökeni ve evrimi hakkında daha fazla şeyin öğrenilmesi hedefleniyor. Bu noktada Hayabusa2’nin görevinde ilerlemesi oldukça önemli bir yere sahip olacak. Bilim insanlarının umdukları şey de görevin devam etmesi ve başarıya ulaşması.
Bu hedeflerle yola çıkan Hayabusa2, uzay araştırma araçlarından rover içeren MINERVA-II2 kapsülünü taşıyor. Bu gezici, Japonya’da Tohoku Üniversitesi tarafından yapıldı ve asteroit yüzeyinde kısaca yaşamak üzere tasarlandı. MINERVA-II2, yaklaşık 6 inç genişlik ve yükseklikte olup bir ivmeölçer ve termometre ile birkaç kamara taşır.
Japon Uzay Ajansı’nın (JAXA) üyeleri önceki zamanlarda MINERVA-II2 rover ile ilgili hatalar bildirdi. 2018 yılının Kasım ayında, astrofizikçi Elizabeth Tasker, gezici ve uzay aracı arasındaki iletişimin iyi olduğunu ancak CPU’nun yanıt vermediğini söylemişti. Aynı zamanda bu durumun, gezicinin veri toplayamayacağı ve analiz için Hayabusa2 ile Dünya’ya geri gönderemeyeceği ihtimalini artırdığını ifade etmişti.
Yoluna devam ediyor
Bununla beraber, JAXA yine de ilerleme kararı aldı. 2 Ekim Çarşamba günü de gezici, Hayabusa2 tarafından yüzeyden bir kilometre (0,62 mil) yükseklikte konuşlandırıldı. Şimdi ise Ryugu’ya doğru gitmekte.
Bu ayrılma JAXA’daki bilim insanları tarafından sevinçle karşılandı. Ancak onlar için asıl önemli olan görev, geziciyi güvenli bir şekilde yüzeye çıkarmakla alakalı.
JAXA’nın planladığı takvime göre, MINERVA-II2 (Rover2) operasyonu 8 Ekim’e kadar sürecek. 8 Ekim gününe kadar gezicinin yüzeye değmesi gerekiyor.
Gezici, Hayabusa2’ye veri gönderiminde başarılı olamasa bile çok önemli bazı işlevlere imza atacağı düşünülüyor. Bunlardan biri, Ryugu’nun yüzeyine inerken, Ryugu çekim alanı hakkında JAXA’daki bilim insanlarının daha doğru tahminlerine katkı yapacak olması; diğeri de mühendislik bazlı analizlerin geliştirilmesine olanak sağlamasıdır.