“Hindistan, Chandrayaan-2’nin ayın yüzeyine çarpmasından aylar sonra, ay güney kutbuna bir başka görev daha düşünüyor. Chandrayaan-3, ayın güney kutbuna yönelik olan ve 2020 için öngörülen üçüncü girişim olacak”
Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü (ISRO), 6 Eylül tarihinde, Chandrayaan-2 görevinin bir parçası olarak, Vikram’ı Ay’a indirmeye çalıştı. Bu görev kapsamında, Ay topraklarını içeren görevi sebebiyle Ay’a inen Vikram, tamamen planlandığı gibi görevini yerine getiremedi.
Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü (ISRO), Vikram ile, makineye dokunması gerekmeden kısa süre önce iletişimini kaybetti.
Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü’nün (ISRO) ayın güney kutbunu ziyaret etme tarihi misyonu geçen Eylül ayında, Chandrayaan-2 uzay aracının bir frenleme hatası nedeniyle çöktüğü aniden sona erdi. Ancak, iniş ve gezginin talihsiz ölümü, Hindistan’ı yakın gelecekte başka bir yumuşak iniş girişiminde bulunmak üzere vazgeçirmedi. Hindistan, ayın güney kutbuna 2020 için üçüncü girişimi onayladı.
Hindistan, Chandrayaan-2‘nin ayın yüzeyine çarpmasından aylar sonra, ayın güney kutbuna yönelik bir başka görev daha taahhüt ediyor. 1 Ocak’ta yapılan bir basın toplantısında, ISRO şefi Kailasavadivoo Sivan, üçüncü bir ay görevi olan Chandrayaan-3’ün ileri sürüldüğünü ve görevin bu yılın başlarında başlayabileceğini doğruladı.
Chandrayaan-3 nasıl olacak
India Today tarafından yayınlanan bir rapora göre, Chandrayaan-3 misyonunun maliyeti Chandrayaan-2’nin maliyetinden çok daha az olacak. Ayrıca yeni görev bir gezici ve inişe sahip olacak. Bununla beraber Chandrayaan-3, daha önce keşfedilmemiş ayın güney kutbu olan ve Chandrayaan-2 ile aynı yere inmeye çalışacak.
Hindistan uzay departmanı bakanı Jitendra Singh, Chandrayaan-3’ün 2020‘de fırlatılmasını önerdi. Ancak Sivan, görevin lansman tarihinin 2021‘e uzayabileceğini de ifade etti. Sivan, başarısız Chandrayaan-2 inişini de tekrarladı. İfade edildiğine göre, ince fren fazı planlandığı gibi gerçekleşmemiş. Bu da arazinin hızını düşürmesini ve sonuç olarak tahrip olmasına neden olmuştur.
22 Temmuz 2019‘da fırlatılan Chandrayaan-2, üç uzay aracından oluşuyordu: bir ay yörüngesi, bir ay inişi ve bir gezici. Her ne kadar kaza inişi sırasında iniş ve gezici kaybolmuş olsa da yörüngenin ay boyunca faaliyette kalması ve dünyanın en yakın göksel komşusunu yedi yıl daha araştırmaya devam etmesi bekleniyor.