“NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu geçtiğimiz günlerde teknik bir sorunla karşı karşıya kaldı. Bu durumda teleskop güvenli moda alındı ve soruna yönelik incelemeler yapıldı. Bu süreçte Hubble’ın bilimsel gözlemleri geçici olarak durdu.”
Hubble Uzay Teleskobu NASA’nın Büyük Gözlemevleri Programı’nın bir parçası. Hubble, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) ortaklaşa yürüttüğü bir proje. Bu teleskop ilk uzay teleskobu değildir. Ancak en büyük uzay teleskobudur. Ayrıca birçok üstün özellik taşımaktadır.
Teleskop adını, Amerikalı astronom Edwin Hubble’dan alıyor. Hubble Uzay Teleskobu ilk olarak 1990 yılının nisan ayında fırlatıldı. Böylece Dünya atmosferinin dışındaki yörüngesine yerleşti. Teleskop yerine yerleştikten sonra bilim insanları ana aynanın yanlış yerleştirildiğini tespit etti. Bu yanlışlık teleskobun çalışmalarını kısıtlayacak boyuttaydı. Bu önemli sorun 1993 yılında yapılan bir uzay yolculuğu sırasında giderildi.
Hubble Uzay Teleskobu, fırlatıldığı günden bu yana birçok araştırmaya veri sağladı. Böylece gökbilimcilere yaptıkları çalışma ve araştırmalarda büyük yarar sağladı. Bunun yanı sıra evrene dair ilk diyebileceğimiz birçok araştırmanın kapısını açmıştır.
Hubble’ın yaşadığı teknik sorun…
Tarihinde birçok ilk ve başarı bulunduran Hubble Uzay Teleskobu şimdilerde bir aksaklıkla karşı karşıya. Teleskobun yaşadığı aksaklığın nedeni teknik bir sorunun ortaya çıkması.
Bu sorunun ortaya çıkmasıyla teleskop güvenli moda geçti. Güvenli modun amacı teleskobu sabit tutmaktır. Bunun yanı sıra ekip teleskobu olumsuz etkileyen herhangi bir teknik sorun üzerinde çalışırken güvenli mod, teleskobun güneş panellerinden güç almasını sağlar.
NASA’nın ifade ettiğine göre aksaklığın nedeni Hubble’ın bilim araçlarının, dahili uzay aracı iletişimiyle senkronizasyon sorunları yaşaması. Bunu yaşadıktan sonra teleskop geçtiğimiz günlerde güvenli moda geçti. Ekibin konuya dair araştırma yapma sürecinde teleskobun tüm bilimsel gözlemleri geçici olarak askıya alınmış oldu. Teleskop aletlerinin iyi durumda olduğu yine NASA’nın açıklamasında yer alıyor.
Uzay gözlemevi bu yılın başlarında da benzer bir sorunla karşı karşıya kaldı. Yine teknik bir aksaklık nedeniyle teleskop bir ay boyunca güvenli modda kaldı. Ekip yaptığı çalışma ve düzeltmelerle bu sorunu çözdü ve böylece Hubble işine kaldığı yerden devam etti.
Hubble Uzay Teleskobunun yaşadığı bu sorunların nedeni, teleskobun 30 yıldan daha uzun süredir çalışıyor olması olabilir. Teleskobun yıllardır çalıştığı ve eski olduğu bir gerçek. Ancak buna rağmen teleskop çalışmaya devam ediyor.
NASA, yeni nesil uzay teleskobu olan James Webb Uzay Teleskobunu yakında faaliyete geçirecek. Bu teleskop Hubble’ın halefi olarak değerlendiriliyor. Ancak NASA James Webb çalışmaya başlasa bile Hubble’ın da uzun yıllar daha çalışmasını ümitle bekliyor.