Hubble’ın yeni keşfettiği süper kütleli kara delik, Kozmik Şafak dönemine ait
NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu, Kozmik Şafak döneminde ortaya çıkan bir kara delik keşfetti. Hubble’ın tespit ettiği 630 milyon yıllık kara delik, GNz7q olarak adlandırıldı.
Evren, yaklaşık 13,8 milyar yıl önce gerçekleşen Büyük Patlama (Big Bang) sonucunda oluştu. Hubble’ın yeni bulduğu nesne, bu olaydan yaklaşık 750 milyon yıl sonra doğdu.
Büyük Patlama’dan kısa bir süre sonra oluşan kara deliğe yönelik çalışmayı uluslararası bir ekip gerçekleştirdi. Çalışmada Niels Bohr Enstitüsü, Kopenhag Üniversitesi ve Danimarka Teknik Üniversitesi’ndeki astrofizikçiler dahil oldu. Uzman ekiplerce gerçekleşen bu çalışma geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yer aldı.
Ekibin GNz7q olarak adlandırdığı süper kütleli kara delik, 630 milyon yıl önce oluştu. Bu, GNz7q kara deliğinin ‘Kozmik Şafak’ olarak bilinen bir çağda ortaya çıktığını gösteriyor.

Süper kütleli kara delikler, kara deliklerin en büyükleridir. Milyarlarca güneş kütlesi büyüklüğünde olabilirler. Bu durum süper kütleli kara delikleri bilim insanlarının merak uyandırdığı bir şey haline getirdi. Bilim insanları bu kara deliklerin o büyüklüğe nasıl ulaştıkları ve başlangıçlarının ne olduğu gibi sorular üzerinde duruyor.
GNz7q’nin benzersiz keşfi yardımcı olacak
Kopenhag Üniversitesi Niels Bohr Enstitüsü’nden Gabriel Brammer açıklamasında, “Süper kütleli kara deliklerin erken evrende nasıl oluştuğunu ve büyüdüğünü anlamak büyük bir gizem haline geldi.” ifadelerini kullandı. Bundan dolayı GNz7q karadeliğinin keşfinin bu soruları cevaplandırmaya yardımcı olacağı düşünülüyor.
Bununla beraber Brammer GNz7q’nin keşfiyle ilgili olarak, “GNz7q, ünlü, iyi çalışılmış bir gökyüzü alanının tam merkezinde bulunan benzersiz bir keşif.” dedi.

Diğer yandan GNz7q keşfinin, oldukça parlak nesneler olan belirli bir kuasar türüyle bağlantısı var. Simülasyonlara göre bu tür nesnelerin varlığı ortaya çıkmıştı. Ancak bilim insanları, ilk gerçek bulgunun GNz7q olduğunu ifade ediyor.
Kopenhag Üniversitesi’nden Seiji Fujimoto, “GNz7q, iki nadir gök nesnesi popülasyonu, yani tozlu yıldız patlamaları ve parlak kuasarları arasında doğrudan bir bağlantı sağlıyor. Böylece erken evrendeki süper kütleli kara deliklerin hızlı büyümesini anlamak için yeni bir yol sağlıyor.” dedi.
Ayrıca bilim insanlarına göre henüz keşfedilmemiş birçok kara delik olabilir. Bununla beraber GNz7q’nin keşfi, devasa büyüklükteki kara deliklerin kökenini çözmek konusunda bilim insanlarına yardımcı olacak.
NASA’nın emektar uzay teleskobu Hubble, otuz yılı aşkın bir süre boyunca evrene bakıyor. Kısa bir süre önce görevine başlayan James Webb uzay teleskobu da evrenle ilgili çalışmalarına başladı. James Webb de evrendeki benzer nesneleri arayarak evrenin sırlarını çözmeye çalışacak.
James Webb Uzay Teleskobu, Hubble’ın yeni keşfi GNz7q’yi oldukça ayrıntılı bir şekilde inceleyecek.