Bilim insanları, İsviçre Alpleri’nin yükseklerindeki fosilleri yeniden inceledi
Araştırmacılar, 205 milyon yıl öncesine ait ichthyosaur fosil, üzerinde incelemeler yaptı. Araştırmacıların yeniden incelediği, özellikle diş fosili, dev deniz canlılarını aydınlatıyor.
205 milyon yıl öncesine ait antik ichthyosaur fosilleri, onlarca yıl önce ortaya çıktı. Araştırmacılar, bu fosiller üzerinde yeni bir çalışma ve inceleme gerçekleştirdi. Görkemli diş fosili üzerindeki tüm çalışmalar, dev deniz canlılarına ışık tutuyor.
Bu fosiller, İsviçre Alpleri’nin yükseklerinde ortaya çıktı. Fosillere yönelik yeni incelemeler, bu canlılar hakkındaki bilgileri artırıyor ve çeşitlendiriyor. Bilim insanları böylece 200 milyon yıl önce okyanusta yaşayan devasa hayvanlar hakkında daha fazla bilgiye sahip oluyor.
Onlarca yıllar önce bulunan fosiller, Geç Triyas dönemine ait dev ichthyosaurlara ait. Araştırmacılar, bu fosillerin bugüne kadar büyük bir gizem olarak kaldığını belirtiyor. Yeni çalışmalar sonucunda neredeyse unutulmuş olan bu fosiller yeniden anlam kazanıyor.

Araştırma, 1976 ve 1990 yılları arasında İsviçre Alpleri’nde yüksekte bulunan kaburga parçaları, omurlar ve dev bir diş üzerinde gerçekleşti. Almanya’daki Bonn Üniversitesi’nden paleontolog Martin Sander, bu araştırmanın baş yazarı olarak karşımıza çıkıyor. Martin Sander liderliğinde gerçekleşen araştırma, Omurgalı Paleontolojisi Dergisi’nde yer aldı. Fosillere sunulan bu yeni bakış deniz canlılarını yeniden anlamlandırıyor.
Dikkat çeken özellikleri

Ichthyosaur, tüm ichthyosaurların en iyi bilinenlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu canlılar ayrıca balık kertenkeleleri olarak da adlandırılmaktadır. Ayrıca ichthyosaurlar, balinalara ve yunuslara benziyorlardı. Ancak ichthyosaurların sürüngen olmaları onları bu canlılardan ayıran özellikleri arasında yer alıyor. Bununla beraber araştırmacıların tahminlerine göre, ichthyosaurların ağırlıkları 80 tona kadar çıkabiliyor
Araştırmacıların yeniden incelediği fosiller üç hayvana ait. Bunlardan birine ait bir omurun gösterdiğine göre, bunlardan birinin uzunluğu yaklaşık 20 metre.
Araştırmacılar özellikle diş fosiline dikkat çekiyor. Sander özellikle dişin heyecan verici olduğunu vurguluyor. Çünkü diş, ichthyosaur standartlarına göre oldukça büyük bir boyuta sahip.
Diğer yandan dişin devasa boyutlarda olması sahibinin de öyle olduğu anlamına gelmiyor. Bonn Üniversitesi’nden araştırmacılar konu ile ilgili olarak, “Bunun nedeni, araştırmaların aşırı devasalık ve diş gerektiren yırtıcı bir yaşam tarzının uyumsuz olduğunu varsaymasıdır.” dedi.
Bununla beraber tahminlere göre fosil, özellikle büyük dişleri olan bir ichthyosaura ait olabilir. Ancak bu su sürüngeni, muhtemelen günümüzdeki İspermeçet Balinasından çok daha büyük değil.
I really loved reading your blog. It was very well authored and easy to understand. Unlike other blogs I have read which are really not that good.Thanks alot!
I recently came across your article and have been reading along. I want to express my admiration of your writing skill and ability to make readers read from the beginning to the end. I would like to read newer posts and to share my thoughts with you.