2021’de İklim Değişikliğinin Tetiklediği Felaketler Büyük Zarara Neden Oldu
İklim değişikliği, geride bıraktığımız yılda yeryüzünde felaketlere neden oldu. İklim değişikliğinin tetiklediği doğa olayları, dünya çapında milyonlarca kişiyi olumsuz etkiledi. Yeni bir rapora göre, iklime bağlı hava olayları 2021 yılında milyonlarca kişinin sıkıntı yaşamasına neden oldu.
2021 yılında iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava olayları büyük bedeller ödetti. Bu çalışmaya Christian Aid adındaki bir yardım kuruluşu imza attı. Christian Aid yaptığı araştırma sonucunda 10 aşırı hava olayı tespit etti. Bu olayların her biri 1,5 milyar dolardan fazla hasara neden oldu.
Bunlar arasında finansal etkilerin daha büyük oranda yaşandığı iki olay yer alıyor. Bunlardan biri ağustos ayında ABD’yi vuran Ida Kasırgası. Diğer olay ise temmuz ayında Avrupa’da yaşanan sel olayları.
Yoksulluğun ileri düzeyde olduğu yerler ise sel ve fırtınaların etkilerini daha şiddetli yaşadı. Çünkü buralarda insanlar kitleler halinde göç etmek zorunda kaldı.
Bilim insanları yine de her aşırı hava olayının iklim değişikliğinden kaynaklanmadığını veya onunla bağlantılı olmadığını söylüyor. Hatta insan kaynaklı iklim değişikliğinin sıcak hava dalgalarını daha olası ve yoğun hale getirdiğini belirtiyorlar.

Diğer yandan bilim insanlarının elinde iklim değişikliğinin fırtınalar ve kasırgaları da etkilediğine yönelik kanıtlar var. Hatta bu kanıtlar gün geçtikçe artmakta.
Rapora göre…
2021’nin ağustos ayında Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), değerlendirme raporunun ilk bölümünü yayınlamıştı. Burada adı geçen araştırmacıların söylediğine göre, kasırgalar ve tropikal siklonlarla ilgili olarak, insan etkisinin kanıtları güçlendi. Yine bu çalışmaya göre, ortalama en yüksek tropikal siklon rüzgâr hızları ve en yoğun tropikal siklonların en yüksek rüzgâr hızları, artan küresel ısınmayla birlikte küresel ölçekte artıyor.
Bu rapordan bir süre sonra ABD’de Ida Kasırgası meydana geldi. Christian Aid’e göre bu kasırga 2021’de mali açıdan en yıkıcı hava olayı oldu. Yaklaşık 95 kişinin öldüğü kasırgada ekonomik kayıp tahmini olarak 65 milyar dolar.
En maliyetli ikinci olay ise Almanya, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinde temmuz ayında meydana gelen sel oldu. Bu olaylarda 240 kişi hayatını kaybetti. Zararı ise yaklaşık 43 milyar doları buldu.
Raporda ayrıca finansal etkiyi, tespit etmenin daha zor olduğu başka olaylar da yer alıyor. Bunlar aynı zamanda insanlar üzerinde çok daha fazla olumsuz etkiye sahip. Örneğin Güney Sudan’daki sel nedeniyle 800.000’den fazla insan yerinden oldu. Ayrıca mayıs ayındaki Hindistan, Sri Lanka ve Maldivler’i vuran Tauktae Kasırgası’ndan 200.000 kişi etkilendi.
Rapor ayrıca karbon dioksit emisyonlarını azaltmaya yönelik çabaların artmasına ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor. Çünkü bu, karbon dioksit emisyonlarının hava ile ilgili etkilerini azaltacaktır. Bununla beraber rapor, büyük ekonomik kayıplara uğrayan daha yoksul ülkelere yardım etmek için çağrıda bulunuyor.