İklim değişikliği konusu günümüzün krizlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bilim insanlarının iklim krizi hakkındaki ortak görüşü, krizi kontrol altına almak için acil eylem yapılması gerektiği.
İklim değişikliği dünyayı etkiliyor. Aşırı sıcaklıklar, kuraklık artışı, kasırgalar ve orman yangınları gibi olaylar bu durumun etkileri olarak karşımıza çıkıyor. Dünya, iklim değişikliğinin tüm etkilerini hissediyor.
Bu konuyla ilgili İskoçya’nın Glasgow kentinde BM zirvesi COP26 yapılıyor. Burada bazı ülkelerin liderleri iklim acil durumunu ele almak için bir araya geldi.
İklim değişikliğiyle ilgili bilgiler oldukça fazla. Sosyal medya veya diğer sanal platformlarda bu konuda birçok bilgi yer alıyor. Bu bilgilerin doğruluğuna yönelik şüpheler olabilir. İklim değişikliğine yönelik hangi bilgiler doğru? Doğru bilgileri bilmemiz ve sık sık tekrarlamamız oldukça önemli. İklim değişikliği hakkında bilmemiz gereken bazı bilgiler şunlar:
İklim değişikliği günümüzün gerçeğidir ve kanıtlar kesindir
Dünyanın iklimi değişiyor. Bu durum aşırı sıcaklıklara, buzulların erimesine ve bunların devamlılığına neden oluyor. Ancak bu olayları ciddiye almayan insanlar var.
Birçok ülkede çeşitli platformlarda iklim değişikliği hakkında bilimsel veriler tartışılıyor. Bu tartışmalarda bilim insanları bilimsel kanıtlarla hareket ediyor. Tüm bilimsel araştırma ve kanıtlara rağmen bazı insanlar bunun olmadığını düşünüyor. Hatta buna neden olan şeyin insan olduğunu kabul etmiyor. Oysa iklimsel değişiklik bir gerçek ve kanıtlar bu yönde kesin.
Güneş ve rüzgâr enerjisinin üretimi fosil yakıt enerjisi üretiminden daha ucuzdur
Yenilenemeyen yakıtların kullanımından ziyade yenilenebilen enerji kaynaklarının kullanımı iklim değişikliğine olumlu katkı sağlar.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’na (IRENA) göre rüzgâr ve güneşten enerji üretmek fosil yakıtlardan daha ucuza gerçekleşiyor. Çünkü teknolojik gelişmeler ve işlevsel yatırımlar buna yardımcı oluyor.
Güneş ve rüzgâr enerji üretimi aynı zamanda fosil yakıtların ek maliyetlerini de taşımazlar. Ayrıca kömür ve petrolün neden olduğu kirliliğe neden olmazlar.
Karbondioksit seviyelerinin artması gezegen için kötüdür
Fosil yakıtların kullanımından kaynaklanan karbondioksit fazlalığı iklimsel değişikliğin önemli nedenlerinden biridir.
İnsanlar, hayvanlar ve bitkiler karbondioksite ihtiyaç duyar. Ancak bunun fazlası Dünya’yı olumsuz olarak etkiler. Çünkü gezegenin sıcaklığının artmasına neden olur.
Hava ve iklim farklı varlıklardır
Bazı yerlerde aşırı soğuklar meydana geliyor. Donma düzeyine varan soğuklara bakarak bazı insanlar iklim değişikliğini inkâr ediyor. Çünkü rekor düşük sıcaklıklara Dünya’nın ısınmadığının kanıtı olarak bakıyorlar. Ancak kavram her yerde aşırı sıcaklıklara neden olmayabilir.
Dünyada meydana gelen ortalama sıcaklık artışı her yere aynı oranda yansımaz. Bazı yerler aşırı sıcaklıklara maruz kalırken bazı yerlerde bu artış daha azdır. Ayrıca yine bazı yerlerde donma derecesinde soğuklar etkili olurken diğer yerlerde bu kadar olmaz.
Rekor derecedeki yüksek sıcaklıklar iklimsel değişikliğin bir sonucudur. İklimleri bu noktada etkiler. Ancak bu etkinin aynı oranda havaya yansımasını bekleyemeyiz. Çünkü iklim ve hava farklı varlıklardır.
Aşırı hava olayları daha fazla oluyor
Ülkeler fırtına, kasırga, sel ve orman yangınları gibi doğal olaylarını sıklıkla yaşamaya başladı. Bilim insanlarına göre aşırı hava olayları sayı ve yoğunluk olarak artış gösterdi.
Fazla sıcak hava daha fazla su buharı tuttuğundan daha fazla yağmur yağmasına neden olur. Bu durum da selleri beraberinde getirir. Aynı zamanda aşırı nemli sıcak hava, yüzeylerin daha kuru olmasına neden olur. Bu, orman yangınlarını beraberinde getirir.
Fırtınalar okyanusun ısınması nedeniyle kasırgalara dönüşebilir. Artışın devam etmesiyle kasırgalar daha büyük ve güçlü hale gelir.
Öyle görünüyor ki küresel ısınma daha yoğun ve sık yaşanan doğal afetlere neden oluyor.