“İklim krizi, insan sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bir rapora göre, iklim değişikliklerinin neden olduğu bu olumsuzluklara karşı özellikle çocuklar daha savunmasız olacak”
Yüzün üzerinde bilim uzmanının küresel iş birliği ile, iklim değişikliğinin insan sağlığına etkilerine odaklanan yeni ve geniş kapsamlı bir değerlendirme yapıldı. Bunun sonucunda korkunç bir tablo ortaya çıktı: İklim krizi bizi hasta ediyor.
Eğer sera gazı emisyonlarını sınırlandırmazsak, gıda güvenliğini tehdit eden, bulaşıcı hastalıklara karşı hassasiyeti artıran, çalışma saatlerini azaltan ve nüfusları orman yangınları, kuraklık gibi daha aşırı hava olaylarına maruz bırakan aşırı değişikliklerle karşı karşıya kalacağız.
Geçtiğimiz günlerde, tıp dergisi The Lancet‘de bir rapor yayınlandı. Bu rapor, hızla ısınan bir gezegenin neden olduğu sağlık risklerini ayrıntılandırıyor. 43 sayfalık belge, birçok uzman tarafından ortaklaşa yazıldı. Ayrıca bu belge, Lancet Countdown tarafından 2017 ve 2018 yıllarında yayınlanan benzer yıllık raporları takip ediyor. Aynı zamanda yükselen küresel sıcaklıklar ile yaşam boyu sağlık sonuçları hakkındaki verilerin derinlemesine bir analizini yapıyor.
Yazarlar, iklim krizinin insan sağlığını bebeklikten itibaren etkileyeceğini öne sürüyor. Bir basın bülteninde The Lancet Countdown Genel Müdürü Dr. Nick Watts, “Çocuklar özellikle değişen iklimin getirdiği sağlık risklerine karşı hassastır. Vücutları ve bağışıklık sistemleri hala gelişmekte. Bu durum, onları hastalık ve çevre kirleticilerine karşı daha duyarlı hale getirmektedir” dedi.
Örneğin bugün doğmuş bir çocuğu düşünürsek, o muhtemelen sıcaklığın daha da yüksek olduğu bir dünyada yaşayacaktır. Rapora göre, sıcaklıktaki bu artış, çocuğun sağlığını birçok yönden etkileyebilir.
durum şöyle…
2018 yılında, iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkilerini inceleyen araştırmacılar durumu şöyle gösteriyor:
- Isı dalgaları artıyor. 2018’de, küresel olarak en yüksek kayıt olan 220 milyon sıcak hava dalgasına maruz kalınmıştı.
- Artan ısı aynı zamanda verimliliği de azaltır. 2018, 2017’den daha iyi koşullara sahipti, ancak sıcaklık artışı, 133,6 milyar potansiyel çalışma saatinin kaybolduğunu gördü.
- 2015- 2018 yılları arasında, 2001 – 2004 yılları arasında olduğundan daha fazla sayıda insan yangına maruz kaldı.
- Enfeksiyöz hastalıkların 2018’de tampon yılı oldu. Kolera bulaşma, sıtma ve dang humması için en uygun ikinci yıldı.
- Artan sıcaklıklar, mısır, buğday, pirinç ve soya fasulyesi gibi başlıca tahıl mahsulleri için küresel mahsul verim potansiyelini düşürüyor.
- Deniz yüzeyi sıcaklıkları artıyor. Bu, deniz balığı popülasyonunu ve gıda güvenliğini tehdit ediyor.
- Karbondioksit emisyonları artmaya devam ettikçe hava kirliliği artmaktadır. Potansiyel olarak 7 milyon ölüm 2016 yılında hava kirleticilerinden kaynaklandı.
Gidişat bu şekilde devam ederse, bugün doğmuş çocuklar, daha önce görülmemiş sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacak. Bilim insanları tehlikelerin farkında. Bu yüzden harekete geçilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.
Geçen hafta, farklı disiplinlerden bilim insanları “iklim acil durumu” olduğunu bildiren bir uyarı yayınladı.
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan rapor, bir yandan umut ışığı da veriyor. Burada yavaş yavaş bazı ilerlemeler olduğu belirtiliyor. Ancak yazarlar, mevcut ilerlemenin yetersiz olduğunu ve dünyanın bununla başa çıkmak için mücadele etmesi gerektiğini belirtiyor.