Bir süre önce domuz kalbi nakledilen hasta hayatını kaybetti. Ölümcül kalp hastalığı olan 57 yaşındaki hasta, kalp nakli ameliyatından iki ay sonra öldü.
7 Ocak 2022 tarihinde dünyanın ilk domuz kalbi nakli ameliyatı gerçekleşti. David Bennett, ABD’de 7 Ocak’ta ameliyat oldu. Böylece Bennett, genetik olarak değiştirilmiş bir domuz kalbi nakledilen ilk insan oldu.
57 yaşındaki David Bennett, ameliyattan önce altı hafta boyunca yatakta tedavi görüyordu. Bennett, bu süreçte onu hayatta tutan özel bir makineye bağlıydı.
Bu sürecin sonunda tıp dünyasında bir ilk meydana geldi. Dünyada ilk defa, genetiği değiştirilmiş bir domuzdan kalp nakli yapıldı.
İlk domuz kalbi nakli ameliyatı tıpta bir dönüm noktası oldu. Bunun önemli nedenlerinden biri, başka bir türün organlarını kullanmanın önünde bazı engellerin olmasıdır. En büyük engel ise hiperakut rejeksiyondur. Vücut dokuyu yabancı görür. Bu, bazı durumlarda dakikalar içinde bağışlanan organın ölümüne neden olur.
Ancak domuza yapılan 10 genetik modifikasyon, organlarının insan vücudu için kabul edilebilir olacağı umudunu verdi.

Bunun üzerine David Bennett, ölümcül kalp hastalığından kurtulmak için ameliyatın risklerini bilerek nakil ameliyatı oldu. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nde görevli doktorlar, alınan özel izin sonrası ameliyatı gerçekleştirdi. 7 Ocak’taki bu önemli ameliyat 7 saat sürdü.
Başarılı ameliyatın ardından 2 ay hayatta kaldı
Kalp içeri yerleştirildikten sonra hiperakut reddetme gerçekleşmedi. Bu, büyük engelin ortadan kalktığını gösteren bir durum.
David Bennett ameliyattan bir ay sonrasında da herhangi bir reddetme belirtisi yaşamadı. Aynı zamanda sonraki haftalarda ailesiyle vakit geçirdi.
Ancak David Bennett’in durumu bir süre önce kötüleşmeye başladı. Ardından 57 yaşındaki David Bennett, 8 Mart 2022 tarihinde hayatını kaybetti. David Bennett, ABD’deki ameliyatından sonra iki ay hayatta kaldı.
Bu süreçte tam olarak ne olduğu bilinmiyor. Bununla beraber David Bennett’in kesin ölüm nedeni hakkında henüz bir netlik yok.
Bilim insanlarına göre, şu anda ABD’de her gün, organ nakli için bekleyen 17 hasta hayatını kaybediyor. Bununla beraber bekleme listesinde yüz binden fazla kişi yer alıyor.
Bu nedenle ameliyat ve araştırmaların sonuçları, küresel organ nakli eksikliğini çözmekte bilim insanlarına yardımcı olacak. Bilim insanlarının bu sorunu çözmek için domuzları kullanmanın geleceğine ne kadar yakın olduklarını ortaya çıkaracak.