Doğa ve doğadaki canlılar bilim insanlarına ilham olmaya devam ediyor. İnsan, bu canlılardan en karmaşık olanı olarak karşımıza çıkıyor. İnsan vücudundaki organlar, bilim için önemli çalışma alanlarından birisi olabiliyor. Bu organlar arasında yer alan kalp, yeni bir çalışmanın içerisinde yer alıyor. Bilim insanları, insan kalbinden yola çıkarak yeni bir çalışmaya imza attı.
Bilim insanları, yeni bir çalışma ile insan kalp hücrelerini kullanarak balık geliştirdiler. ABD’deki Harvard Üniversitesi ve Emory Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, akıllı bir deneyle insan kalbinin dinamiklerini çözmeyi amaçladı. Bu amaçla, 500 tane biyohibrit balık yaptılar. Bu biyohibrit balıkların yüzgeçleri, canlı insan kalp hücrelerinden meydana geliyor. Balıkların yüzgeçleri dışında kalan kısımları ise yapay olarak tasarlandı.
Harvard’ın Hastalık Biyofizik Grubu’nda eski bir araştırmacı olan Sung-Jin Park, balıkları bir kuluçka makinesine yerleştirdiklerini belirtti. Ayrıca çalışmanın başyazarlarından biri olan Park, iki veya üç hafta boyunca balıkları orada bıraktıklarını ifade etti. Park’ın açıklamasına göre, daha sonra kuluçka makinesini açtıklarında balıkların kendi kendine yüzdüklerini fark ettiler.

Yüzgeçlerinde kalp hücreleri var
Balıkların sadece yüzgeç kısımlarında insan kalp hücreleri yer alıyor. Bu hücreler, gerçek kalplerin yaptığı gibi hareket eder. Yani kasılır, gerilir ve gerçek kalpler gibi çalışır. Balıkların yüzgeç kısımlarındaki kalp hücrelerinden dolayı kalp atışı gerçekleşir. Bu, kuyrukların bağımsız bir şekilde hareket etmesini sağlıyor.
Sung-Jin Park bu konuyla ilgili olarak, “Herhangi bir dış uyarıya ihtiyacımız yok. Kendilerini uyarıyorlar, kendi kendilerine egzersiz yapıyorlar ve güçleniyorlar.” ifadelerini kullandı.
Araştırma ekibi, ilk olarak kök hücrelerden insan kalp hücrelerini elde etti. Sonra bu hücreleri her balığın kuyruğunun her iki tarafına yerleştirdiler. Daha sonra balıkları yaklaşık 100 gün boyunca besin havuzuna bıraktılar. Biyohibrit balıklar burada kendi hallerinde serbestçe yüzdüler. Araştırmacılar bu süreçte, yapay ışık kullanarak balıkların hareketlerini kontrol etmeyi amaçladılar. Ayrıca balıkların hareketlerini inceleyerek bilgi topladılar. Bununla beraber her kasılmanın ritmi ve sıklığı gibi verilerin analizine başladılar.
Bu çalışma ve araştırmalar, kardiyak aritmisi veya kalbin düzensiz atışı olan hastaların kalplerinin tam olarak nasıl çalıştığını öğrenmeye yardımcı olacak.
Diğer yandan Sung-Jin Park, bu tür biyohibrit robotik sistemi uzaya göndermeyi amaçladıklarını belirtti. Böylece uzayda yerçekimi eksikliğinin neden olduğu kas dokusu bozulmaları kolaylıkla incelenebilir.
I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me? https://www.gate.io/pt-br/signup/XwNAU