“Bilim İnsanları parmak uçlarına yerleştirilecek bir cihaz üreterek buradaki teri enerjiye dönüştürmeyi hedefliyor.”
Bilim insanları, gündelik hayatta işlerin kolaylaşması amacıyla kullanılabilecek yenilikler üretmeye devam ediyor. Bunlardan biri, parmak ucuna yerleştirilecek bir cihaz. Cihaz yara bandına benzeyen bir yapıda geliştiriliyor. Güç üretmek için tasarlanan cihaz, parmak uçlarındaki teri kullanacak.
Tüm bunlar parmak ucunda olup biterken insanların parmaklarını hareket ettirmelerine gerek olmayacak. İnsanlar hareketsiz kaldıklarında hatta uyuduklarında bile cihaz çalışmaya devam edebilecek.
Parmaklar sürekli ter üreten yerlerdir. Buraya yerleştirilecek cihaz sayesinde insan terinde bulunan kimyasallar kullanılarak az miktarda elektrik enerjisine dönüştürülecek. Cihaz, esnek ve ince şeritli yapısıyla bir yara bandı gibi parmak ucunu saracak. Böylece cihaz kullanıcı hangi halde olursa olsun çalışmaya devam edebilir.
Bu teknoloji sayesinde insanların yaptıklarından bağımsız olarak parmak uçlarındaki terler kullanılarak, kullanıcının hiçbir çabasına gerek kalmadan net bir enerji kazanımı sağlanmış olacak.
Ürün geçtiğimiz günlerde bazı nanomühendislik dergilerinde yer alan makalelerde açıklandı.
UC San Diego’lu bilim insanları tarafından geliştirilen ürün, giyilebilir cihazları insanlar için daha kullanışlı, pratik ve erişilebilir seviyeye ulaştırmak için geleceğe yönelik atılan doğru bir adım olarak görülmekte. UC San Diego araştırmacıları daha önce de teri güce dönüştüren geçici dövmeler üzerinde çalışmalar yapmıştı.
Her biri binden fazla ter beziyle dolu parmak uçları, vücudun diğer bölümlerinin çoğundan 100 ila 1000 kat daha fazla ter üretebilir. Yine de bu bölgelerin ne kadar terli olduklarını fark etmek zor olabilir. Bunu nedeni, terin genellikle parmak uçlarından çıkar çıkmaz buharlaşmasıdır. İşte bu yeni cihaz, bu durum gerçekleşmeden önce teri toplar.

Bunlara bağlı olarak cihaz yüksek düzeyde emici olacak şekilde yapılmıştır. İlk olarak, ter emilir ve bir karbon köpük elektrot dolgusu ile enerjiye dönüştürülür. Elektrotlar, ter içindeki laktat ve oksijen molekülleri arasındaki kimyasal reaksiyonları tetikleyen ve elektrik üreten enzimlere sahiptir.
Elektrik enerjisi, kullanıcı terlediğinde veya üzerine bastığında küçük bir kapasitörde depolanır. Daha sonra düşük güçlü cihazlara yakıt vermek için deşarj edilebilir.
Bir kişi üzerinde yapılan denemede, cihaz kişinin parmak ucundayken kişi 10 saat uyuduğunda, giyilebilir cihaz, akıllı saat olmayan bir elektronik kol saatine 24 saatlik güç sağlamak için yeterli düzeydeki enerjiyi topladı. Araştırmacıların ifade ettiğine göre, cihazlar diğer parmak uçlarına bağlanarak daha fazla enerji üretebilir.
Yeni ürün her ne kadar enerji üretiyor olsa da halihazırdaki üreticilerden vazgeçmenin zamanı henüz gelmedi. Araştırmacıların söylediğine göre, cihaz kol saati gibi daha düşük güçlü elektroniklere potansiyel olarak güç sağlayabilir. Ancak akıllı telefonlar gibi yüksek performanslı elektroniklere sürekli güç sağlamak için henüz uygun değil.