Bu akıllı çoraplar özellikle demans hastalarına yardımcı olacak
Demans, otizm ve bazı öğrenme güçlüğüne yol açan durumlarda insanlara yardımcı olacak akıllı çoraplar geliştirildi. İngiltere’de doktora öğrencisi olan Zeke Steer, bu akıllı çorapları icat etti.
Zeke Steer’in icat ettiği çoraplar, demans hastaları ve otizmli insanların sıkıntıda olduğunu anlıyor. Bu, insanların korunmasına oldukça yardımcı oluyor. Çünkü insanlarla ilgilenen kişilerin yani bakıcıların müdahale etmesini hızlandırıyor.
Akıllı çoraplar, kişinin kalp atış hızını takip ediyor. Aynı zamanda ter seviyeleri ve hareket de çorapların takibini yaptığı şeyler arasında yer alıyor. Bakıcılar bir uygulama aracılığıyla hastanın ölçümlerine kolaylıkla ulaşıyor. Sürekli veri akışı sayesindeyse durum ağırlaşmadan hastaya müdahale ediyorlar. Akıllı çoraplar böylece sadece hastalara değil bakıcılarına da oldukça yardımcı oluyor.

Zeke Steer’in bu önemli icadı yapmasında en önemli etken bir akrabası oldu. Steer, akrabasının bunama yaşaması sonrasında ona yardımcı olacak bir şeyler düşündü. Hastalığın etkileri arttığında Steer, savunma sanayiinde yazılım mühendisiydi.
Zeke Steer ardından, Bristol Robotik Laboratuvarı’nda çalıştı. Steer burada çözüm bulmayı ve cep telefonu uygulaması geliştirmeyi amaçladı. Bununla beraber giyilebilir teknolojiler ve yapay zekayla ilgili bazı araştırmalar yaptı. Özellikle tüm bunların semptomlara nasıl yardımcı olacağını araştırdı.
Steer ayrıca ülkedeki demans bakım evlerinden birinde gönüllü olarak çalıştı.
Milbotix amaca hizmet ediyor
Zeke Steer, 2020 yılının Şubat ayında ise Milbotix adını verdiği şirketi kurdu. Milbotix şu anda üç kişilik bir ekipten oluşuyor. Steer, Milbotix aracılığıyla bu çorapları tasarlıyor.

Zeke Steer’in demans ve otizm vb. hastaları için tasarladığı akıllı çorapların görüntüsü normal çorap gibi. Aynı zamanda normal çoraplar gibi hissettiriyor. Bununla beraber çorapları değiştirerek yenisini almak gerekmiyor. Normal çoraplarda olduğu gibi akıllı çorapları da makinede yıkamak mümkün.
Steer, ayakların veri toplama konusunda oldukça iyi bir bölge olduğunu düşünüyor. Ayrıca çorap, insanların her gün giydiği ve zor olmayan bir giysi. Bundan dolayı Steer çorap tasarlamayı tercih etti.
Akıllı çorap, hastaların günlük yaşamlarının daha kaliteli olmasına yardımcı olacaktır. Bu amaçla yola çıkan akıllı çoraplar için İngiltere’deki Alzheimer Derneği fon sağladı.
Çorapların geliştirilmesi için fon sağlayan Alzheimer Derneği, Birleşik Krallık’ı uyardı. Derneğe göre, Birleşik Krallık’ta 2040 yılına kadar 1,6 milyon demans hastası olacak.
Zeke Steer’in kurduğu Milbotix, çorapları şu anda test ediyor. Milbotix, satışa çıkarmadan önce teknolojiyi geliştiriyor. Orta ila geç evre demans yaşayan insanlarla test edilen çoraplar gelecek yıl satışta olacak.