Apple, dün gerçekleştirdiği WWDC konferansında iOS 12’yi resmen açık bir şekilde piyasaya sundu. Bu 2018’in yeni iPhone’larının deneyimini şekillendirecek. iOS 12’nin kararlı sürümünün her yıl olduğu gibi Eylül ayı içerisinde yayınlanması bekleniyor. Gerçekleştirilen WWDC konferansı, Eylül’de gerçekleştirilecek etkinlikten farklı olarak geliştiricileri hedef alan bir konferans. Bu sebeple sadece Apple Developer hesabı olanlar iOS 12’nin beta sürümünü edinebilecekler. Ancak önümüzdeki ay iOS 12’nin public beta sürümünün herkes tarafından deneyimlenebilmesi mümkün olacak.
Tanıtılan yeniliklerden belki de en dikkat çekici olanı yeni animoji “Memoji” Samsung, Galaxy S9+ cihazlarında AR Emoji ile Apple’a adeta yumruk atmıştı. Apple ise rakiplerinin tam anlamıyla başaramadığı AR Emoji teknolojisini, Animasyonlu Amoji’nin yeni versiyonu (kendinizden oluşturabileceğniz) “Memoji” ile bir kez daha popüler hale getirme şansına sahip gibi.
Performans iddiası
Apple Yazılım Mühendisliği Bölümü Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Federighi “iOS ile performans deneyimini ikiye katlıyoruz.
Özellikle Apple’ın odağında iPhone 6 Plus gibi eski modellerin olduğu söylenebilir. Bu cihazlarda fotoğraf çekiminin iOS 12 ile yüzde 70 daha hızlı çekilebileceği Apple’ın iddiaları arasında. Aynı cihazların uygulamaları açma hızları da iOS 11 ile kıyaslandığında yüzde 40 daha hızlı olacak.
Hangi cihazlara gelecek
Geçtiğimiz yıl Eylül’de iOS 11 güncellemesi alan cihazlar bu yıl iOS 12 güncellemesi alabilecekler. (iPhone 5S ve sonrası cihazlar)
Siri artık daha derinlerde
Siri’nin yeni kısayollar özelliği, Apple’ın gün boyunca ihtiyaç duyduğumuzu düşündüğü bilgi ve hizmetleri sağlamak için oluşturulmuş. Örneğin bir filme gittiğinizde, Siri telefonunuzu sessize almanızı hatırlatabilir. Sevgililer gününde sevgilinizi aramanızı ya da toplantınıza katılacağınızı bildirmenizi önerebilir.
Her gün aynı şeyi yaparsanız, Siri yaklaşan programınızda tekrarlanan davranışları belirleyecek ve size yardımcı olması için bir dizi eylemler sunacak. Yani “Kahvemi sipariş et” dediğinizde kahvenizi nasıl içtiğinizi bilecek ve ona göre sipariş edebilecek. Ya da kilitli ekranda bunu sizin için yapacak bir ikon bulabileceksiniz.
Siri’den bir şeyler yapmasını istemek için bir ses istemi (bir nevi kısayol) oluşturabilirsiniz. “Anahtarlarımı bu”, “oyun zamanı” Siri’nin yapmasını isteyebileceğiniz şeylerin örnekleri.
32 kişiyle FaceTime
Grup FaceTime, bir konferans görüşmesinde en fazla 32 kişinin katılabileceği sesli ya da görüntülü bir grup oluşturabileceksiniz. Katılımcılardan biri konuştuğunda görüntü çerçevesi otomatik olarak büyür ve o ekranı öne getirmek için ekrana hafifçe iki kez dokunabilirsiniz. FaceTime kamera ayrıca animoji ve çıkartma paketlerini de alabilecek.
Rahatsız etmeyin ve Screentime
Uyku saatlerinde rahatsız etmeyin: Bu ayarı etkinleştirdiğinizde cihazınız uykunuzu kaçıracak tüm bildirimleri gizleyecektir. Sabah uyandığınızda bu bildirimleri tekrar görebileceksiniz. Kontrol merkezinde bu özelliği aktif ya da pasif yapabileceksiniz.
Screentime: Haftalık raporlar ile cihazınızı gece ve gündüz ne sıklıkta kullandığınızı ve haritalrada ne kadar zaman harcadığınızı size gösterecek. Uygulama bunu yaparken gerçekten titiz çalışacak çünkü her uygulamadan kaç tane bildirim aldığınızdan bunların saat başına düşen ortalamaları raporda yer alacak bilgilerden.
Bildirimleri toplu reddetme
Belirli uygulamalardan bildirim almak isteyebilir ve belirli uygulamalar için bunları kapatabileceksiniz. Bildirimler artık uygulama veya konuya göre gruplandırılabilecek ve eski bildirimleri bir grupta tutabileceksiniz.
Ne olmadı?
Etkinlikte iOS ile ilgili genel olarak performans ve Apple’ın özellikle üzerinde durduğu kullanıcı deneyimi konularında yenilikler tanıtıldı. Bugün gelmesini beklediğimiz ancak gelmeyen bazı değişiklikler de vardı. Bunların en başında iOS 12’de yeniden tasarlanan bir ana ekran vardı. Düşük bir ihtimal olsa da Eylül’de gelecek kararlı sürümde belki bunu yapabilirler.