Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görevli astronot, yörüngeden auroralarının (doğal ışık) inanılmaz manzarasına şahit oldu.
Auroralar yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Bunların oluşumu Güneş’ten gelen yüklü taneciklerin Dünya’nın atmosferdeki oksijen ve azot gazlarının tanecikleri ile çarpışması nedeniyle olur.
Bu doğal ışıklar kuzey ve güneyde kutba yakın yerlerde meydana gelir. Kuzey ve güneyde oluşan ışık gösterilerinin oluşum nedeni aynıdır. Ana neden Güneştir. Kuzey ışık yıldızları insanlar arasında daha popülerdir. Çünkü dünyada insanlar, özellikle kuzeydekini daha kolay seyreder.
Sadece dünyadaki insanlar değil dünyanın yörüngesindekiler de auroraları görüyor. Buna ait yeni bir ISS görüntüsü var. Yeni ISS görüntüsünde dünyanın eğriliğinden dışarıya doğru yayılan ışık var. Aynı zamanda görüntüde parlak yeşil bir ışık halkası yer alıyor.
Görüntüyü elde eden astronot, yörüngedeki görevini tamamlamak üzere. Ayrıca Avrupa Uzay Ajansı (ESA) astronotu Thomas Pesquet, 4 Kasım 2021 tarihinde bu görüntüyü elde etti. Astronot görüntüyü, ISS bu ışık halkasının tam ortasından geçtiği sırada elde etti. Thomas Pesquet yaptığı açıklamada “Kuzey Amerika ve Kanada’daki tüm görevin en güçlü auroralarına maruz kaldık. Yörüngemizden daha yüksekte inanılmaz ani yükselişler gördük. Halkanın tam merkezinin üzerinde uçtuk, her yerde hızlı dalgalar ve darbeler vardı.” ifadelerine yer verdi.
Auroraların nasıl oluştuğunu bilim anlatır. Bilime göre auroralar, güneşten gelen yüklü parçacıklar Dünya’nın atmosferiyle etkileşime girdiğinde oluşur. Ayrıca NASA’nın (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) bu oluşum hakkında bir açıklaması var: “Parlayan aurora gördüğümüzde, Dünya’nın manyetik alan çizgilerini aydınlatan milyarlarca bireysel çarpışma izliyoruz.”