James Webb Uzay Teleskobu (JWST), uzaya fırlatılacağı gün için hazırlanmaya devam ediyor. James Webb teleskobu nihayet fırlatma roketinin üstüne kaldırıldı. Teleskop artık kendisini uzaya fırlatacak olan Ariane-5 roketinin üzerinde.
James Webb, Hubble Uzay Teleskobunun halefi olarak görülüyor. Teleskop, 10 milyar dolarlık maliyetiyle şimdiye kadar tasarlanmış en pahalı uzay bilimi çalışmasıdır.
Uzay teleskobu taşıdığı araç ve gereçler sayesinde evrendeki çok eski yıldızları gözlemlemeye çalışacak. Ayrıca evrenimizin kökenlerinin gizemlerini araştırıp yıldızların, gezegenlerin ve galaksilerin oluşumu hakkında bilgi edinmek için incelemeler yapacak.
Teleskobun fırlatma tarihine çok az kaldı. Bu tarih ilk olarak 18 Aralık’tan 22 Aralık’a uzadı. Ancak uzay teleskobu 24 Aralık’tan önce uzaya gidemeyecek. Çünkü teleskop ve roket birleştikten sonra elektriksel arayüzle ilgili bazı sorunlar meydana gelmişti. Böylece uzay teleskobunun fırlatma tarihi onuncu kez ertelenmiş oldu.
Hazırlık çalışmasında yer alan mühendisler, teleskop ve roketi aynı zamanda hazırlıyor. Geçtiğimiz hafta roket ve teleskobu aynı binada nihayet bir araya getirdiler.
JWST NASA’nın bir projesidir. Teleskobun fırlatma görevi ise Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile Kanada Uzay Ajansı’na (CSA) verilmiştir. ESA, bu iş için Ariane-5 roketini kullanıyor.
Görevliler, James Webb’i, bir vinç ile kaldırarak işte bu roketin üzerine yerleştirdi. Ayrıca mühendisler yerleştirme sırasında kılavuz lazerler kullandı.
Çalışmalar hassasiyetle ilerliyor
Bu aşamadaki vinç hareketleri milimetrik hassasiyet gerektiriyordu. Bundan dolayı görevliler, James Webb’in etrafına bağlantı çalışması sırasında bir duş perdesi yerleştirdi. Bunun nedeni teleskobu ve aynalarını yeterince temiz tutmaktır.
Bir sonraki aşama ise kapsülleme faaliyetidir. Bu, Ariane’nin burun konisinin yerleştirilmesi veya James Webb’in üzerine kaplama yapılması işlemidir.
Kaplama, teleskobu uzaya çıkışının ilk üç dakikasında koruyacaktır. Bu kaplama sadece teleskopun çevresine sığıyor. James Webb, katlanmış başlatma konfigürasyonunda, 10.6mx 4.5m x 4.5m boyutlarında dikdörtgen bir kutudur. Bu, burun konisinin iç yüzeyinde sadece 15-20 santimetrelik bir boşluk bırakır. Ve fırlatma yükleri altında, her şey titreştiğinde, bu ayrım 9 santimetreye kadar daha da azalacaktır.
Yetkililer, her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol etmek için teleskobu arada çalıştırıyor. Ayrıca yetkililer, kalkışa kadar olan günlerde de James Webb’i izlemeye devam edecek.
Diğer yandan Ariane roketi de yaklaşan uçuş öncesinde bir sürü değişiklik yaşadı. Görevliler öncelikle kaplamanın yanlarına özel havalandırmalar yerleştirdi. Bu, yörüngeye tırmanış sırasında eşit bir basınç kaybı olmasını sağlar. Aynı zamanda kaplama çıktığında teleskoba zarar verecek ortamda ani bir değişiklik olmamasını sağlayacaktır.
Ariane, teleskobu Dünya’dan yaklaşık 1,5 milyon kilometre uzaktaki bir gözlem istasyonuna götürecek bir noktaya fırlatacak. Bu yolculuğun süresi 1 ay olacak. Bu süreçte, James Webb’in 6,5 metre çapındaki ana aynası ve güneşliği açık durumda olacak.
Ardından James Webb Uzay Teleskobu, Big Bang’den sonra oluşan en eski nesneleri görüntülemeye başlayacak.