“Hubble Uzay Teleskobu’nun yolundan gidecek olan yeni nesil uzay teleskobu olan James Webb’in fırlatılma tarihi ertelendi. Daha önce Ekim ayı için düşünülen lansman tarihi aralık ayı olarak değiştirildi”
Hubble Uzay Teleskobu, birçok önemli veriyi bizlere sunan çok işlevsel bir teleskop. Evrene dair birçok ilki dünyaya tanıttı. Onun halefi sayılacak yeni nesil bir teleskop fırlatılmayı bekliyor: James Webb Uzay Teleskobu.
NASA, Hubble sayesinde attığı önemli adımları yeni nesil uzay teleskobuyla da yinelemek istiyor. Avrupa Uzay Ajansı ile beraber yürütülen proje oldukça heyecan verici.
James Webb Uzay Teleskobu’nun tasarlanma amacı, evrenimizin kökenlerinin gizemlerini araştırmak, yıldızların, gezegenlerin ve galaksilerin oluşumu hakkında bilgi edinmek için incelemelerde bulunmasıdır.
Bu amacı doğru ve verimli bir şekilde gerçekleştirmesi amacıyla teleskop birçok testten geçti. Ardından fırlatılma günün beklemeye başladı. En son Ekim ayı için belirlenen lansman tarihi ertelendi. James Webb Uzay Teleskobu, uzayla buluşmak için biraz daha beklemek zorunda kaldı. Bu bekleyiş aralık ayına kadar olacak. Çünkü NASA ve ESA’nın en son belirlediği lansman tarihi 18 Aralık.
NASA ve ESA’nın hedeflediği bu tarihe kadar teleskop beklemeye devam edecek. Lansman günü geldiğinde, teleskop Güney Amerika’daki Fransız Guyanası’ndaki Avrupa Uzay Limanı’ndan bir Ariane 5 roketi üzerinde fırlatılacak.
Teleskop, bunun öncesinde gerçekleşen birçok testten geçti. Kaliforniya’da yapılan testleri tamamladı. Ağustos ayı sonundan itibaren ise paketleme ve nakliye test aşamasına geçti. Ancak görünen o ki iddialı proje için yapılacaklar henüz bitmiş değil. Bu yüzden lansman öncesinde yapılması gereken şeyler için belirli bir süre daha gerekli oldu.
Teleskobun oldukça karmaşık bir yapıda olduğu belirtiliyor. Öncelikle fırlatma için teleskop origami gibi katlanmak zorunda. Uzaya güvenli bir şekilde ulaştığında ise kendini orada açar. Bu duruma gelmek elbette uzun yıllar süren zorlu bir çalışmayı gerektirdi. Çok daha önceki yıllar için gerekli görülen teleskobun son aşaması günümüzü buldu. Son evre olarak uzaya ulaşmak kaldı. Lansman tarihinde fırlatma başarılı bir şekilde gerçekleşirse, teleskop bilim görevlerine lansmandan yaklaşık altı ay sonra başlayacak.
Uzaya ulaşma süreci bu ertelemelerle gecikmiş olsa da bilim insanları teleskoptan çok şey bekliyor. Öyle ki James Webb Uzay Teleskobu, Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi olarak görülüyor. Çünkü Hubble, yıllardır hizmet etmesinden dolayı bazı teknik hatalarla mücadele ediyor. Böyle bir dönemde yeni nesil uzay teleskobu oldukça önemli bir yere sahip. Yeni teleskobun Hubble gibi başarılı olup olmayacağını bekleyip göreceğiz.