SpaceX’in Starlink uyduları jeomanyetik fırtına nedeniyle yörüngeden çıktı
Elon Musk’ın şirketi SpaceX, Falcon 9 roketiyle fırlattığı Starlink uydularını jeomanyetik fırtınada kaybetti. SpaceX’in 3 Şubat’ta fırlattığı Falcon 9 roketi, 49 tane Starlink uydusunu taşıyordu. Uydular, fırlatmadan bir gün sonra meydana gelen jeomanyetik fırtınaya maruz kaldı. Bundan dolayı SpaceX, 49 Starlink uydusundan 40 tanesini kaybetti.
Starlink uydularını göndermek, Elon Musk’ın şirketi SpaceX için rutin bir operasyon haline geldi. SpaceX şirketi, 2018 yılından itibaren 2 binden fazla Starlink uydusunu uzaya gönderdi. SpaceX’in bunu yapmasındaki amacı, yüksek hızlı uydu internetini dünyanın her tarafına, özellikle erişimin genellikle sınırlı olduğu yerlere getirmek.
SpaceX, uydu internet projesi kapsamında gönderdiği starlink uydularının arasına birçok uyduyu daha dahil etmek istedi. Bu amaçla şirket, geçen hafta 49 adet Starlink uydusunu Kennedy Uzay Merkezi’nden Falcon 9 roketiyle yörüngeye gönderdi.
Şirket, en son 49 uyduyu, Dünya yüzeyinin yaklaşık 210 kilometre yukarısına yerleştirdi. SpaceX, bu uyduları 3 Şubat 2022 tarihinde gönderdikten sonra, her uydunun kontrollü uçuş gerçekleştirdiğini belirtti.

49 uydudan 40 tanesi düştü
Ancak, jeomanyetik bir fırtına bu uyduları vurdu. Bunun sonucunda SpaceX, 49 Starlink uydusundan 40 tanesini kaybetti.
Kennedy Uzay Merkezi’ndeki fırlatmanın ertesi gününde jeomanyetik bir fırtına Dünya atmosferine çarptı. Jeomanyetik fırtınalar, güneşin neden olduğu bir olaydır. Güneş, sonunda Dünya’ya çarpan güneş rüzgârı parçacıklarını yaymaktadır. Bu patlamalar ve fışkırmalar, Güneş’in yüzeyinden hızla saçılan enerji yüklü parçacıklardan kaynaklanır. Bu parçacıklar gezegenin, manyetik alanını bozar. Bununla beraber uyduları da bozar. Aynı zamanda sürüklenmeyi artırır ve yörüngelerini bozar.
SpaceX’in Starlink uydularından 40 tanesi, işte böyle bir durumla karşı karşıya kaldı. Starlink uyduları, yörüngeye yerleştikten sonra jeomanyetik fırtınaya maruz kaldı. Bundan dolayı uyduların üzerindeki atmosferik sürüklenme arttı. Aynı zamanda uyduların yörüngeleri bozuldu.
Bunun üzerine SpaceX, hızlı bir şekilde uyduları güvenli moda aldı. Ayrıca sürüklenmeyi en aza indirmek için uyduların uçtan uca uçmasını sağladı. Ancak, sürükleme oldukça güçlüydü. Bu durum, uyduların bu güvenli moddan çıkmalarını ve ulaşmaları gereken yörüngeye geri dönmelerini engelledi.
Tüm bunlar nedeniyle 40 starlink uydusu, Dünya yörüngesine geri düştü ve yandı.
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me? https://accounts.binance.com/en/register-person?ref=UM6SMJM3