“Twitter aracılığıyla Jüpiter’in uydularına yönelik isimlendirme başarılı bir şekilde yapıldı”
En büyük komşu gezegenimiz olan Jüpiter yörüngesinde en fazla uyduya sahip olan gezegen. 2018 yılında toplam 12 uydusunun bulunmasıyla Jüpiter’in uydu sayısı 79’a çıkmıştır. Bunlardan 5 tanesi 2018 yılının Temmuz ayında keşfedilmiştir.
ABD’nin Carnegie Bilim Enstitüsü’nden yapılmış açıklamaya göre Scott Sheppard önderliğindeki gökbilimciler araştırmaları neticesinde Jüpiter yörüngesinde 12 yeni uydu buldu. Bunların daha önce tespit edilememelerinin nedeni olarak çok küçük oldukları, çaplarının bir ile dört kilometre arasında değiştiği ifade edildi.

Bunlardan birinin şekli “tuhaf” olarak nitelendirilmekte. Bu uydunun çapının bir kilometreden küçük olduğu ve Jüpiter’in en küçük uydusu olabileceği düşünülüyor.
İşte bu uydulara verilmek üzere isimler düşünülüyordu. Enstitü çağrısı ile Twitter’da onları adlandırmak üzere bir yarışma düzenlendi. 24 Ağustos’ta kazananlar belli oldu. Uyduların adlarını belirleme yarışması, uyduların keşfinden sonra geçen yıl başlatıldı. Twitter’dan isim istenmesinin bazı risklerinin olabileceği göz ardı edilmedi.
Bu sebeple Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) uyduların isimlendirme konusuna birkaç sıkı kural getirdi. Buna göre joviyen adlandırma kuralı ile Yunan ve Roma mitolojisinden karakterlere göre seçenekler değerlendirildi.
İki aylık öneri ve IAU tarafından yapılan inceleme sonucunda isimler açıklandı. Beş uydunun ismi de Yunan mitolojisinde göklerin tanrısı olarak nitelenen Zeus’un kızı veya torunları şeklinde belirlenen adlandırma için bir ön şart olan isimlerden olmuştur.
Yeni ilan edilen uydular şöyle:
İsimler neler?
- Pandia (S / 2017 J4 idi)
- Ersa (S / 2018 J1 idi)
- Eiren (S / 2003 J5 idi)
- Philophrosyne (S / 2003 J15 idi)
- Eupheme (S / 2003 J3 idi)
Sheppard konu ile ilgili şunları söyledi: “Bu yarışmaya verilen coşkulu tepki beni çok etkiledi. Umarım bu uyduların düşüncesi sayesinde herkesin bizim evrenimize olan şaşkınlığını ve hayretini düşünmesi sağlanır.”
Sheppard ayrıca Jüpiter’in Galilean uyduları olarak tabir edilen Lo, Ganymede, Callisto ve Europa uydularının güneş sistemimizdeki en büyük nesnelerden bazıları olduğunu ve araştırmacılar ile birçok kişinin yoğun ilgisinin onlar üzerinde olduğunu ifade etti.
Bu uydular üzerinde yapılan çalışmalar devam etmekle beraber ilerleyen zamanlarda da yürütülen çalışmalar hız kesmeden sürdürülecektir. Örneğin bu uydulardan biri olan Europa, 2020’lerin ortalarında yeni bir NASA görevinin konusunu oluşturacak.