“NASA’nın Juno uzay aracı, Jüpiter’in belirsiz gölgesini atlayacak. Amaç, gölgenin vurma tehlikesiyle karşı karşıya olan ve güneş enerjisiyle çalışan uzay aracının donmasını önlemek”
NASA’nın Juno uzay aracı, Jüpiter’in belirsiz gölgesini atlayacak. Dünyadan uzakta, güneş enerjisiyle çalışan gezicilerden olan NASA’nın Fırsat adı verilen aracı 2004’ten beri Mars’ta dolaştı.
Kaybolmuştu…
Ancak geçtiğimiz yıllarda, gezegen çapında meydana gelen büyük bir toz fırtınası sırasında NASA’nın Fırsat ile olan teması kayboldu. Muhtemelen, güneş panelleri önemli miktarda toz, kum ve kirle kaplandığından araç pillerini şarj edemedi ve bir daha çalışmadı.
NASA, Fırsat görevinde meydana gelen olayın, Jüpiter yörüngeli Juno uzay aracında da olmasını istemiyor.
Juno, 2011 yılından beri derin bir alanda ilerlemekte. 4 Temmuz 2016 tarihinde Jüpiter’in etrafında 53 günlük bir yörüngeye girdi.

Juno, 30 Eylül’de manevraya başladı ve 1 Ekim’de manevrasını erken bir saatte tamamladı. Juno, yaklaşık 160 kilogram (73 kilogram) yakıt tüketti. Bu manevra olmadan, Juno, Jüpiter’in gölgesinde 12 saat boyunca geçiş yapmış olacaktı. Bu süre uzay aracının pillerini boşaltmak için fazlasıyla yeterli. Güç olmadan ve uzay aracı sıcaklıklarının düşmesiyle Juno muhtemelen üşütecek ve çıkışta uyanamayacaktı. Elbette NASA’nın Jüpiter’in Juno misyonu, görev standartlarına göre olağanüstü uzun olan 10,5 saatlik tahrik manevrasını başarıyla gerçekleştirdi.
Juno’nun San Antonio’daki Güneybatı Araştırma Enstitüsü’nün baş araştırmacısı Scott Bolton “Bu yanığın başarısı ile 3 Kasım’daki gölgeyi atlamak için yoldayız” dedi.
Juno’nun bir sonraki yakın uçuşu 3 Kasım’da yapılacak. Juno artık, Jüpiter’in gölgesini bu uçuşunda atlayabilmeli ve donmaya maruz kalmaktan kaçınabilmelidir.
Juno uçuş planları, NASA tarafından daha önce, görevin başında ayarlanmıştı. Bu nedenle gölge sorunu önceden tahmin edilemedi. Juno ekibi, görevi kurtarmak için uzay aracının reaksiyon kontrol roketlerini çağırmak zorunda kaldı. Konu hakkında, Kaliforniya Pasadena’daki Jet Propulsion Laboratory’deki Juno proje yöneticisi Ed Hirst, “Lansman öncesi görev planlaması güneş enerjisiyle çalışan uzay aracımızı karanlığa sürükleyecek uzun bir tutulma beklemiyordu. Jüpiter’in yörüngesinde çalışırken gerekli manevrayı planlayabilmemiz ve uygulayabilmemiz, ekibimizin ustalığının ve becerisinin, uzay aracımızın olağanüstü yeteneği ve çok yönlülüğünün bir kanıtıdır” dedi.
Scott Bolton da “Gölge üzerinden atlamak, ölümcül bir geometriye benzeyen şeyin şaşırtıcı derecede yaratıcı bir çözümüydü. Tutulmalar genellikle güneş enerjisiyle çalışan uzay aracının arkadaşları değildir. Şimdi donarak ölmekten endişe etmek yerine, Jüpiter’in Juno için sakladığı bir sonraki bilim keşfini bekliyorum” dedi.