Gökbilimciler, Dünya’ya çok yakın bir göktaşı hakkında çarpıcı bir açıklama yaptı. Buna göre, Dünyanın yörüngesindeki göktaşı Ay’dan kopmuş bir parça olabilir. Kamo’oalewa olarak bildiğimiz göktaşı, Ay’ın kayıp parçası olabilir mi?
Araştırmacılar küçük parça hakkında şaşırtıcı açıklamalar yaptı. Onlara göre parça asteroit özelliklerine sahip değil. Bu, Ay’ın bir parçası olabilir. Çünkü özellikleri Ay ile benzerlik gösteriyor.
Arizona Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bu çarpıcı araştırmaya imza attı. Araştırmaya konu olan asteroidin adı Kamo’oalewa.
Kamo’oalewa, 27 Nisan 2016 tarihinde keşfedildi. Yaklaşık olarak 41 metre çapındadır. Kamo’oalewa, keşfedildiği günden itibaren takibe alındı. Gökbilimciler onun hakkında bilgiler topladı. Şimdi bu çalışmalar ışığında Kamo’oalewa’nın geçmişi hakkında daha çok bilgiye sahipler.
Araştırmacılar çalışma sürecinde Dünya’ya yakın asteroit spektrumlarını inceledi. Ancak hiçbiri Kamo’oalewanınkiler ile eşleşmedi.
Diğer yandan araştırmacılar NASA’nın Apollo göreviyle Dünya’ya getirdiği Ay örneklerini inceledi. Araştırmacılar, bunlar arasında eşleşme bulduklarını söylüyor.
Kamo’oalewa’nın geçmişi hakkında
Ayrıca Kamo’oalewa’nın geçmişte Ay ile bağlantısı olduğunun tek kanıtı bu değil. Bu yarı uydu, Dünya yörüngesinde gezegenin etrafında dönerken alışılmadık bir eğime sahip oluyor. Bundan dolayı yılda sadece bir gece gökyüzünde ortaya çıkıyor. Araştırmacılara göre, Dünya’ya yakın herhangi bir göktaşı Kamo’oalewa’nınki gibi kendiliğinden yarı uydu yörüngesine genellikle girmez.
Aynı zamanda araştırmacılar, Kamo’oalewa’nın bu yörüngede çok uzun süre kalmayacağını ifade ediyor. Tahminlerine göre parça şu anki konumuna 500 yıl önce gelmiş. Araştırmacılar Kamo’oalewa’nın yörüngesini değiştirirken yaklaşık 300 yılın geçeceğini tahmin ediyor.
Teknolojinin gelişmesine rağmen Kamo’oalewa’nın geçmişi hakkında bilgilerin toplanması birkaç yıl sürdü. Bu durumun en önemli nedeni Kamo’oalewa’nın nadiren ortaya çıkması.
Ancak incelemeler, araştırma ve çalışmalar bazı bilgiler sağladı. Araştırmacılar bu bilgilerinden hareketle Ay fikrinin çok mantıklı olduğuna inanıyor. Çünkü Dünya’ya yakın olan asteroit Ay özellikleri gösteriyor.
Peki Kamo’oalewa Aydan nasıl koptu? Araştırmacılar milyonlarca yıl önce çarpışma sonucu aydan kopmuş olduğunu tahmin ediyor. Yine de nasıl sorusunun ayrıntılı, net ve kesin bir cevabı henüz yok. Gökbilimciler bu soruyu cevaplamak için araştırmaların ve incelemelerine devam edecek.
Diğer yandan Güneş Sistemi’nde hala olup da ortaya çıkmamış başka potansiyel Ay parçaları da var. Bu konu hala belirsiz. Bakalım ilerleyen günlerde çalışmalar devam ettikçe belirsizlik ortadan kalkacak mı.