“NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu, birbiriyle çarpışan üç gökadayı görüntüledi. Üçlü gökada Arp 195 olarak adlandırılıyor”
“NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu, birbiriyle çarpışan üç gökadayı görüntüledi. Üçlü gökada Arp 195 olarak adlandırılıyor”
Evren denildiğinde akla durağan bir şey gelmemelidir. Evrende yer alan birçok şey hareket halinde olabilir. Örneğin galaksiler, evrende öylece durmazlar. Onlar hiçbir şey yapmayan statik varlık özelliğine sahip değillerdir. Birbirlerine yaklaştıklarında çarpışma yaşayabilir, birbirlerini itip çekebilir, üstelik birleşebilirler.
Hubble Uzay Teleskobu’na ait yeni yayınlanan bir görüntü böyle bir hareketlenmeyi ortaya çıkardı. Görüntüye göre, üç gökada birbiriyle etkileşime giriyor ve çarpışıyor. Bu çarpışma bir kavgayı andırıyor gibi duruyor.
Ortak Proje: Hubble
Hubble Uzay Teleskobu, Nisan 1990’da STS-31 Görevi esnasında Uzay Mekiği Discovery tarafından Dünya etrafındaki yörüngesine taşınmış bir uzay teleskopudur. Bu uzay teleskobu en büyük teleskoplardan olmasının yanı sıra birçok üstün özelliği taşımaktadır. Aynı zamanda teleskop NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA)’nın ortaklaşa yürüttüğü bir projedir.
ESA’dan yapılan bir açıklama neticesinde ortaya konan görüntüdeki üçlü sistemi Arp 195 olarak bilinmektedir. Görüntüdeki bu üçlüyü Hubble Uzay Teleskobu, sıra dışı üçlü olarak nitelendirdi. Görüntüde yer alan gökada için ayrıca ‘kavga eden kardeşler’ benzetmesi de yapıldı.
Bu üçlüyü sıra dışı kılan asıl önemli şey ise Arp 195’in adını astronom Halton Arp’tan almasıdır. Bunun yanı sıra Arp, 1966 Tuhaf Gökadalar Atlası’nın bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Tuhaf Galaksiler Atlası, Halton Arp tarafından üretilen astronomik bir katalog. İçerisinde tuhaf galaksiler yer alıyor. Atlas içerisinde toplam 338 galaksi gösterilmekte. Kataloğun orijinali 1966 yılında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü tarafından yayımlanmıştır.
Elde edilen bu görüntü, Hubble’ın yoğun programı arasında bulduğu ekstra bir iş. Bunun gibi ekstra gözlemler, araştırmacılar tarafından ilgiyle karşılanıyor. Çünkü ileriye yönelik hedeflerin belirlenmesi konusunda umut verici veriler ortaya konuyor. Görünen o ki Hubble gibi teleskoplara çok iş düşüyor. Bilim insanlarının da bu gibi teleskoplara olan ihtiyacı her yeni gelişmeyle beraber daha fazla artıyor.
Bunlardan biri olmaya aday olan yeni nesil James Webb teleskobunun bu yıl fırlatılması planlanıyor. James Webb teleskobu, Hubble’ın gözlemleyebildiği bütün ışık dalga boylarına duyarlı olmayacak. Esas bilimsel hedefi evrende yer alan daha uzaktaki cisimleri; diğer temel cihazlar veya Hubble’ın görmediği cisimleri gözlemlemek olacak.
Hubble evrenin çarpıcı görüntülerini toplamaya devam ederken James Webb de bir gün Arp 195’e bakabilir. Belki galaktik çarpışmaya onun sayesinde daha iyi bakabiliriz.