Araştırmacılar, 100 milyon yaşındaki kehribar içerisinde ilginç bir böcek türü keşfetti
Kehribar, çamgiller familyasından bir çam türü olan Pinus succinifera ağaçlarının fosilleşmiş reçinesidir. Bazı canlı türleri de bu yapıların içinde kalarak fosilleşir. Tuhaf görünümlü bir böcek, 100 milyon yıllık bir kehribar içinde bu şekilde ortaya çıktı.
Araştırmacılar, 100 milyon yıllık Birmanya kehribarında bir böcek keşfetti. 100 milyon yaşındaki kehribar içinde yeni keşfedilen böceğe dair ilginç bir durum söz konusu. Bu böceğin ne yazık ki soyu tükenmiş durumda. Bundan dolayı şu an için türünün tek örneği olarak karşımıza çıkıyor. Ancak yine de kehribar nedeniyle böceğin vücudundaki bazı ayrıntılar iyi korunmuş.

Bununla birlikte kehribar harika bir koruyucu olarak karşımıza çıkıyor. Ancak öncesinde yapışkan bir ağaç reçinesi olduğu için bitkiler ve hayvanların tuzağa düşme ihtimali oldukça yüksektir. Bundan dolayı zamanla fosilleşmeden önce bazı canlı türlerini içerisine alır.
İlginç özelliklere sahip
Kehribarın içerisinde yer alan böceğin adına gelecek olursak, bu bir Palaeotanyrhina exophthalma’dır. Palaeotanyrhina, Arthropoda filumunda soyu tükenmiş böceklerin bir cinsidir. Paleotanyrhina exophthalma türü, büyük şişkin gözlere, uzun bir ağza ve av öğelerini yakalamak için yapışkan ayaklara sahipti. Ayrıca bu sıra dışı tür, 100 milyon yıl önce günümüz Myanmar’ında Orta Kretase döneminde yaşadı.
Aynı zamanda çıkıntılı gözleriyle dikkat çeken böceğin uzunluğu yaklaşık beş milimetre. ABD’deki Oregon Eyalet Üniversitesi’nde fahri profesör olan Amber uzmanı George Poinar Jr., konuyla ilgili bir açıklama yaptı. George Poinar Jr. açıklamasında “Gözleri, habitatının 360 derecelik net bir görünümünü sağladı. Böylece her taraftan göreceği avları gördü.” ifadelerini kullandı. Poinar aynı zamanda böceğin küçük bir yırtıcı olduğunu ifade etti. Böcek aynı zamanda büyük ve şişkin gözlerinin yardımıyla avını buluyor.

Bununla birlikte böceğin bazı bacaklarında reçineli madde ile dolu bir yapı mevcut. Bu, böceğin avına tutunmasına yardımcı oluyor.
Kehribarlar içerisinde yer alan bir sürü canlı türü sayabiliriz. Paleotanyrhina exophthalma, bunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda P. exophthalma sayesinde kehribar içinde sağlam kalmış antik harikaların bir başka örneğine şahitlik ediyoruz.
The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you.
Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I’ll keep an eye out for your answers.
Thannks for shjaring your thoughts on 264.
Regards