“Son raporda dünya genelinde kızamık vakalarının bir önceki yıla göre 2018’de % 15 arttığı görülmektedir”
Kızamık, küçük bir küre şeklinde virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle bulaşıcı maddelerden öksürme ve hapşırma yoluyla salgılanan damlacıklarla temas yoluyla insandan insana yayılması ile son derece bulaşıcıdır. Komplikasyonlar ateşe, zatürreeye ve beyinde şişmeye neden olabilir. Bu durumlar ölümle sonuçlanabilir. Özellikle de yetersiz beslenmiş genç ve çocuklarda ölüm riski daha yüksektir.
Bununla beraber, 50 yıldan uzun süredir güvenli ve etkili olan kızamık aşıları uygulanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) genel müdürü Dr. Tedros Adhanom Ghebreysus, “Herhangi bir çocuğun kızamık gibi aşı ile önlenebilir bir hastalıktan ölmesi açıkçası öfkeye neden olmaktadır. Ayrıca bu, dünyanın en savunmasız çocuklarını korumaktaki toplu başarısızlığıdır” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, 2018’deki kızamık ölümlerinin sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık %15 artarak 142.300’e çıktı. Ölümlerin büyük çoğunluğu, beş yaşından küçük çocuklarda meydana gelmiştir. En kötü etkilenmeler ise Sahra Altı Afrika bölgesinde yeterli bağışıklık yetersizliği nedeniyle hissedilmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2000’den beri aşılamanın 21 milyondan fazla ölümü engellediğini tahmin ediyor. Ancak, hastalık son zamanlarda geri dönüş yapıyor.
2018 yılında kızamık görülme sıklığının en yüksek olduğu yer Kongo Demokratik Cumhuriyeti olarak saptandı. Bugüne kadar ülkede 5.000 ölüm vakası kaydedildi. Buradaki bazı bölgelerde yaşanan birtakım olaylardan dolayı korunmasız bölgelere erişmek ve buralardaki topluluklara aşı sağlamak zorlaştı.
Yine buna benzer bir salgın olayı, 2018’de aşılanma oranlarının düşmesinden sonra, Samoa Pasifik adasında Samoa’da meydana geldi. Bu, ülke genelinde toplamda 62 kişiyi öldüren bir salgındı. Görünen o ki, kızamık 2018 yılında dünya çapında 142.000 kişinin ölümüne neden oldu. Son raporda aynı zamanda, dünya genelinde kızamık vakaalarının bir önceki yıla göre 2018’de %15 arttığı görülmektedir. Bununla beraber vakaaların artmaya devam ettiği de ifade edildi