Bilim insanları denizyıldızı larvalarından ilham alarak mikroskobik robot geliştirdi. Bu robot, hastalıklı hücrelere ilaçları doğru bir şekilde vermek üzere midede yer alacak. Küçük tüyleri sayesinde burada kolayca hareket edecek.
Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü olarak da bilinen ETH Zürih Üniversitesi bu çalışmaya imza attı. İsviçreli bilim insanlarının tasarladığı mikro robot, küçük tüyleri sayesinde midede hareket edecek. Küçük robotun hareketleri, denizyıldızı larvalarının hareketine benzeyecek. Çünkü bilim insanları robotu tasarlarken denizyıldızı larvalarının hareketlerinden ilham aldı.
Çalışma ekibi robota henüz bir isim vermedi. İsimsiz robot, küçük tüylere sahip olacak. Bu tüylerinin hareketi sayesinde mide içerisindeki sıvıda kolayca dolaşacak.
Küçük robot siliyer bantlar ile kaplıdır. Çalışma ekibi hareketin sahibi canlılardaki gibi olan tüyleri robotun gövdesine eğimli bir şekilde yerleştirdi. Harici bir ultrason dalgaları kaynağı kullanarak bilim insanları sentetik tüyleri saniyede 10.000 defa hareket ettirebilecek. Hatta bir bebek denizyıldızındakilerden yaklaşık bin kat daha hızlı salınım yapabilecek.
Tüyler hızlı vurduğundan robotun önünde ve arkasında bir girdap oluşur. Bu girdap sayesinde mikro robot, ileriye doğru yakınlaşır.
Araştırmanın yönetimini Daniel Ahmed gerçekleştirdi. Profesör olan Daniel Ahmed, yaşam bilimleri ve sağlık hizmetleri için akustik robot tasarımında çalışmalar yapıyor.
Daniel Ahmed ve ekibinin tasarladığı teknoloji, hayati önem taşıyan ilaçları insan vücudundaki ulaşılması zor yerlere ulaştırmak için ideal bir çalışma. Ahmed bunun, gelecekte gerçek tıbbi uygulamalara sahip olacağını ümit ediyor. Daniel Ahmed açıklamasında “Başlangıçta, silia sıraları birbirine doğru veya birbirinden uzağa eğimli olan denizyıldızı larvalarına benzer girdaplar oluşturup oluşturamayacağımızı test etmek istedik. Vizyonumuz, tahrik, görüntüleme ve ilaç dağıtımı için ultrason kullanmaktır.” ifadelerini kullandı.
Diğer yandan insan vücudunun içinde robotu kontrol edip yönlendirmek için, gerçek zamanlı olarak net bir görüntüleme gerekiyor. Bundan dolayı çalışma ekibinin bir sonraki çalışması bu konuda olacak.
Robot tasarımının tıp dışındaki alanlarda da kullanılabileceği tahmin ediliyor.