Küresel İklim Değişikliğine Pandemi de Engel Olmadı
Dünya, uzun zamandan beri iklim değişikliği veya küresel ısınma ile mücadele ediyor. Bu kavram, bilim insanlarının üzerinde titizlikle durduğu endişe verici bir konuyu hatırlatıyor.
Günümüzde iklim bilimciler (klimatolog) küresel ısınma konusunda hemfikir. İklim değişikliği ya da Küresel ısınma, karbondioksit gibi ısıyı tutan gazların atmosferde artmasıyla oluşan ve atmosfere salınan sera gazlarının neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda da Dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artış nedeniyle dünyanın iklimin değişmesidir.
Küresel İklim Değişikliği insani fosil yakıtlar tüketimi, endüstriyel ve tarımsal gibi faaliyetlerinin sonucu olarak atmosferdeki miktarı ve yoğunluğu artan sera gazlarının neden olduğu küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişiklikleridir. Bu iklim değişiklikleri kuraklık, çölleşme, yağışlardaki dengesizlik ve sapmalar, su baskınları, tayfun, fırtına, hortum vb. meteorolojik olaylarda artışlar gibi belirtilerle kendini gösterir.
Bahsi geçen bu belirtilere sıklıkla şahit olmaya başladık. Bununla beraber, iklim değişikliğine yeniden dikkatimizi vererek gelişmeleri merak eder olduk.
Geçtiğimiz birkaç yıla ve son birkaç aya baktığımızda dünyanın uğraştığı başka bir sorunun bu soruna nasıl yansıdığını gözlemleyebiliriz.
Zorlu geçen COVID-19 pandemi süreci dünya çapında yaşam hızına fazlasıyla müdahale ederek bu hızı yavaşlattı. Bu dönemde kısıtlamalarla birlikte insanın doğaya olan müdahalesi azaldı. Bununla beraber, hava yolculuğu ve karbondioksit emisyonları da az miktarda da olsa azalış gösterdi. Ancak, dünya küresel iklim acil durumundan çıkmış değil, hala bunun tam ortasında.
Konu hakkında çalışan bilim insanları, pandemiyle gelen doğadan uzaklaşma sürecine rağmen iklim krizinin hala Dünya’yı etkilediğine yönelik uyarılarda bulunuyor.
Pandeminin ilk zamanlarında, ulaşım, tüketim ve doğaya müdahalenin büyük miktarda azalmasıyla doğal sistemlerin bazı temel ölçümlerinde iyileşmeler gözlemlendi. Ancak bu, yine de tam bir iyileştirme olmadı. Bunun gerçekleşmesi için daha ayrıntılı eylemlere geçilerek kalıcı sistem değişikliklerinin yapılması gerekli görülmekte. İklim değişikliklerinin beraberinde yaşattığı şeyler göz önüne alındığında acilen büyük ölçekli iklim eylemi çok önemli bir ihtiyaç haline geliyor.
İklim değişiklikleri kendini feci seller, orman yangınları ve rekor seviyeye ulaşan hava sıcaklıklarıyla beraber gösteriyor. Ayrıca, Grönland ve Antarktika’daki buz kütlesi kayıpları da çevresel göstergeler arasında yer alıyor.
Tüm bunların önüne geçmek için, gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Burada en önemli önceliğin sera gazlarındaki, özellikle metandaki azalmaya verilmesi gerektiği bilim insanları tarafından ifade ediliyor.
Dünyayı önemli ölçüde etkileyen bu konunun pandemiden sonra öncelikli olarak ele alınması gerektiği yine bilim insanları tarafından söyleniyor.