Kuzey Moğolistan’da Airbnb ile konaklama: What3words
Kuzey Moğolistan’da Airbnb ile konaklama: What3words. Önce Airbnb’den bahsedelim.
Airbnb 2008 yılında San Francisco- ABD’de Brian Chesky, Nathan Blecharczyk ve Joe Gebbia tarafından kurulan 191 ülkede 800 binden fazla kiralık konutun bulunduğu dev bir konaklama platformu.
Dünyanın hemen her yerinde uygun fiyatlı konaklama konusunda Airbnb oldukça popüler ve başarılı bir hizmet sunuyor.
Peki ya şehirden uzak lokasyonlarda konaklama planlıyorsanız ne yapacaksınız?
What3words nedir?
What3words 2013’de Londra-İngiltere’de kurulan bir harita sistemi aslında. İşleyişi biraz farklı olan bu harita sistemini, Google, Apple ve Yandex Harita servislerinden ayıran da bu işleyiş aslında.
Dünyayı adreslemek sloganıyla çalışmasına devam eden What3words kendini şu şekilde tanımlıyor:
what3words, konumdan bahsetmenin gerçekten basit bir yoludur. Dünyayı her biri 3m x 3m boyunda 57 trilyon karelik bir kafese böldük ve her birine 3’er kelimelik özgün adresler atadık. Bunun anlamı, herkesin herhangi bir konumu kesin olarak bulabileceği ve diğer bütün sistemlere kıyasla daha kızlı ve kolay ve daha az karışıklıkla paylaşabileceğidir. Hizmet ücretsiz bir mobil uygulama ya da çevrimiçi harita üzerinden kullanılabilir. Sadece birkaç satırlık kodlarla herhangi bir başka uygulamaya, platform veya web sitesine eklenebilir.
https://what3words.com/tr/
What3words’un yaklaşık 10 metrekarelik alanlara üç kelimelik bir etiket vererek caddesi, sokağı dolayısıyla yolu olmayan yerleşim yerlerine dijital bir konumlama hizmeti sunması cidden çok çarpıcı.

Kuzey Moğolistan’ın ortası diye tabir edebileceğimiz bir bölgede bir aile yaşadıkları çadırın bir bölümünü Airbnb üzerinden konaklama hizmeti vermek üzere açtı.
Hali hazırda Moğolistan Posta Sistemi de What3words kullanımını kurum bazında kabul etti ve ayrıca Turizm Bakanlığı da ülkedeki turizmi canlandırmak için Airbnb ile bir ortaklık imzaladı.
Moğolistan’da göçebe yaşam tarzı hala çok yaygın. Geleneksel adresleme sistemleri de göçebe yaşama karşı yetersiz kalıyor.
What3words bu noktada geleneksel alternatifleri olarak tabi edebileceğimiz Google Maps başta olmak üzere Apple ve Yandex Harita servislerinden bir adım önde konumlanmaya aday. Bunun farkında olan yatırımcılar var. Bunlardan en çarpıcı olanı bizce Mercedes.

Mercedes-Benz yeni araçlarında What3words desteği vereceğini duyurdu. Otomotiv alanında diğer bir What3words yatırımcısı da Sony. Otomotiv elektroniği alanındaki yatırımlarını geliştirmek isteyen Sony What3words’un yatırımcılarından da biri aynı zamanda.
What3words sadece cadde ve sokak adresleri olmayan lokasyonlarda kullanılmıyor elbette. İngiltere’deki Pizzacılardan California’daki kargo şirketlerine kadar pek çok kişi ve kurum What3words kullanıyor.
Uygulamanın Android ve iOS versiyonları mevcut. Linklere tıklayarak indirebilirsiniz.