Leonardo da Vinci’nin asırlar önce çizdiği helikopter tasarımı, günümüzde bir drone’u uçurdu. ABD’deki Maryland Üniversitesi’nden mühendisler, da Vinci’nin 15. yüzyılda çizdiği hava vidalarının çalıştırdığı küçük bir drone tasarladı.
530 yıl önce İtalyan sanatçı ve mucit, tek kişilik bir helikopter için hava vidası tasarımı çizdi. Bir mühendis ekibi, Leonardo da Vinci’nin 1480’lerin sonlarında çizdiği bu akıllı tasarımı kullanarak drone tasarladı.
Mühendislik ekibi, 2019 yılında bir tasarım yarışması için temel teknolojiyi tasarladı ve test etti. Sonraki süreçte de Leonardo da Vinci’nin vidalı tasarımını kullanarak drone tasarladı. Ekip üyelerinden Austin Prete’in tasarladığı drone, ‘Crimson Spin’ adını alıyor.
Crimson Spin, kısa yolculuklar yaptı ve başarıyla uçtu. Böylece ekip, da Vinci’nin hava vidalarının modern malzemelerden yapıldığında işe yaradığını keşfetti.
Austin Prete, tasarımın çalışmasına oldukça şaşırdığını söyledi. Prete Maryland Üniversitesi’nde havacılık mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrencisi. Başlangıçta tasarımın çalışmasına şüpheci yaklaşan o ve diğer üyeler, ilerleyen süreçte umutlandılar. Çünkü bazı 3D baskılı vida prototipleri ve bilgisayar simülasyonları umut verici şekildeydi.

Ekip, sonuçlarla beraber uçağın ilk videosunu Kaliforniya’daki San Jose Dönüştürücü Dikey Uçuş 2022 etkinliğinde yayınladı.
Modern malzemeler işlerini kolaylaştırdı
Austin Prete, drone’u tasarlarken da Vinci’den şanslıydı. Çünkü İtalyan sanatçının elinde olmayan materyallerden yararlanabildi. Prete, hava vidası tasarımını mümkün kılan alüminyum, plastik, elektrik motorları, piller ve bilgisayar kontrol sistemlerine erişime sahipti. Da Vinci’nin ise kompakt enerji kaynakları yoktu. Aynı zamanda elinde, uçaklarda sıklıkla kullanılan ahşap ile deriden başka malzemesi de yoktu.
Günümüzde tasarım oldukça pratik bir hale geldi. Çünkü günümüzün quadcopter (dörtdöner) teknolojisi, tasarımın pratikleşmesine yardımcı oldu.
Bununla beraber Prete’in keşfettiğine göre, garip bir aerodinamik muhtemelen Crimson Spin’in havada kalmasına yardımcı oldu.
Delta kanatlı uçaklar, kanadın ön ucunun biraz ilerisinde dönen bir hava girdabı oluşturur. Bu girdap, kaldırmayı artırabilecek bir düşük basınç bölgesinin oluşmasına neden olur. Prete’e göre, hava vidasının düz yüzeyinin dış kenarı boyunca benzer bir girdap oluştu. Bu ayrıca tüm yapıyı aşağı doğru sardı. Yukarı doğru ise bir itme uyguladı. Prete, tüm bunların simülasyonlar aracılığıyla ortaya çıktığını ifade etti.
Ayrıca hava vidasının geleneksel pervanelerden daha az aşağı yıkama üretmesi, bu aerodinamiğin bir sonucudur. Prete’e göre bu, daha az toz, kum ve diğer üfleme malzemeleri anlamına gelir. Ayrıca bu, muhtemelen daha sessiz bir uçuş sağlar.
Araştırma ekibi, bu akıllı tasarım çizimiyle küçük bir insansız hava aracı inşa etti. Ancak bu teknoloji, bir insanı taşıyacak büyük bir uçağa da uygulanabilir. Prete, bunun gerçekleşmesi için teknolojinin oldukça iyi ölçeklenebilmesi gerektiğini belirtti.