“NASA uzay aracını Jüpiter’in Truva asteroitlerine gönderiyor. Bu tarihi görev için Lucy 16 Ekim’de fırlatılıyor. Lucy, 12 yıllık görevi başarıyla tamamlarsa Jüpiter’e kadar gidip dünyaya dönen ilk uzay aracı olacak”
Gezegenler NASA’nın inceleme alanı olmaya devam ediyor. Bu gezegenlerden biri Jüpiter. NASA iddialı görevlerinden birine daha imza atmak üzere.
Lucy adı verilen uzay aracı NASA tarafından Jüpiter’in Truva asteroitlerine gönderecek. Uzay aracı 12 yıl boyunca bu görevi sürdürecek.
Truva asteroitleri olarak adlandırılan bu yapılar güneş sistemimizin en erken döneminden kalma ilkel kayalardır. Bunlar şimdiye kadar yakından incelenmedi. Bundan dolayı bu ilkel kayaların özellikleri hakkındaki bilgiler çok az. Durum şimdi çok farklı olmak üzere. NASA bu asteroitleri Lucy sayesinde yakından inceleyecek. Buradaki amaç Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin ortaya çıkışlarının ne zaman ve nasıl olduğunu ortaya çıkarmaya çalışmak.
Truva asteroitleri Güneşin ve Jüpiter’in yerçekimi kuvveti arasında sıkışmış bir halde duruyor. Bunlar güneş sisteminde Güneş’in etrafında dönerken gezegen oluşturmak için bir araya gelmeyenlerin dışında kalanlar. NASA bunları “güneş sistemimizin doğuşundan kalma zaman kapsülleri” olarak nitelendiriyor.
Lucy bir ilki gerçekleştirecek
Lucy uzay aracı bir ilki gerçekleştirecek. Truva asteroidlerinin yedisi arasında gidip gelecek. Ayrıca Mars ve Jüpiter arasında bulunan bir ana kuşak asteroidini ziyaret edecek. Böylece Lucy 12 yıl boyunca daha önce hiç görülmemiş sekiz asteroide gidecek. Bu süreçte güneş sistemimizin geçmişi hakkında araştırma yapacak.
Uzay aracı geleneksel kimyasal tahrik teknolojisini kullanıyor. Bu, uzay aracının manevra yapabilmesine yardımcı olacak. Ayrıca uzay aracı hızla geçtiği yerlerde fotoğraf çekecek ve spektroskopik bilgi toplayacak.
Lucy taşıdığı fiziksel özellikleri sayesinde asteroitlerin birkaç temel özelliğinin kontrol edecek. Ayrıca şekil, krater boyutu, kabuk yapısı ve katmanlaşma gibi şeyler hakkında araştırma yapacak. Kütleler, yoğunluklar, kraterlerin etrafındaki toz örtüleri ve diğer nüanslı kumlu ayrıntılar uzay aracının araştırma alanı içerisinde bulunuyor. Kayaların tonları ve renkleri, mineral makyaj ve gevşek toprak bileşimi gibi regolit özellikler de bu araştırma içerisinde yer alıyor.
Önemli araştırmalar gerçekleştirecek uzay aracının fırlatmasına çok az kaldı. Uzay aracı, 16 Ekim’de Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonundaki Araç Entegrasyon Tesisine nakledilecek. Burada görevliler uzay aracını United Launch Alliance Atlas V roketine bağlayacak. Lucy bu roketle Dünya atmosferinden çıkacak. NASA bu tarihi görevin başlangıcını canlı olarak yayınlayacak.
Uzay aracı 12 yıllık yolculuğuna başlamak için gezegenimizden uzaklaşacak ve güneş sisteminin etrafında dönecek. Bu görev başarıyla tamamlanırsa Lucy, Jüpiter’e kadar gidip dünyaya dönen ilk uzay aracı olacak.