İsviçreli saat üreticisi IWC Schaffhausen şirketinin CEO’su Christoph Grainger-Herr bir etkinliğe sıra dışı bir şekilde katıldı. Lüks markanın CEO’su Grainger-Herr, aylar önce bir etkinliğe hologram teknolojisi sayesinde ışınlandı.
IWC’nin CEO’su Grainger-Herr, Nisan ayında Çin’deki küresel bir ticaret fuarına gidecekti. Ancak Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle Şanghay’daki Saatler ve Harikalar etkinliğine uçamadı. Bunun yerine oraya ışınlanmaya karar verdi.
Christoph Grainger-Herr’in etkinliğe katılması imkânsız hale geldiğinde yeni bir karar alındı. Buna göre Grainger-Herr, etkinliğe gerçek ve 3 boyutlu bir hologram olarak dahil oldu. Hatta görüntüsü 4K çözünürlükteydi ve oradakilerle konuştu, onları görüp duydu.
Tüm bunları organize eden hologram şirketi ABD’li Portl oldu. Hologram şirketinin CEO’su David Nussbaum bununla ilgili olarak, “Onu İsviçre’nin Schaffhausen kentindeki ofisinden Şanghay’daki etkinliğe ışınladık. İşini yaptı, diğer yöneticilerle sohbet etti. Hatta gerçek zamanlı olarak yeni bir saat tanıttı. Sonra onu tekrar dışarı ışınladık.” ifadelerini kullandı.
Pandemi sürecinde ülkeler arasındaki seyahatlerin çoğu durdu. Bundan dolayı kişiler veya şirketler görüşmeler için alternatif yollar aradı. Hologramlar yani bir kişinin 3 boyutlu ışık projeksiyonları en iyi alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Bunlar ayrıca görüntülü arama ve videolara daha gerçekçi, daha sürükleyici ve daha duyusal bir alternatif oluyor.
Portl’un sistemi…
Bu alanda çalışan şirketlerden biri Los Angeles merkezli Portl. Ayrıca Portl, hologram teknolojisinin önde gelen şirketlerinden biri. Portl’un CEO’su Nussbaum, portallarını yeteri kadar hızlı bir şekilde yapamadıklarını söylüyor.
Bu cam portalların boyu 2,5 metre. Bunlar, önü bilgisayarlı kutulardır. Bir kişinin gerçek boyutlu bir hologramı kabinlerin içinde görünmektedir. Ayrıca kabinlerde hologramın sesini duyuran yerleşik hoparlörler vardır. Burada aynı zamanda kameralar ve mikrofonlar da yer alır. Bunlar sayesinde hologramın kullanıcısı, projeksiyonunun önündeki insanları görür ve duyar.
Böylece portal makinesi sayesinde bir kişi fiziksel olarak durduğu yerdeyken dünyanın başka bir yerinde oluyor. Bunun olması için bir kamera, düz bir zemin ile başka bir hoparlör ve mikrofon seti gereklidir.
Bu portalların her birinin kiralama maliyeti en fazla 60.000 dolar. Nussbaum, bu maliyetli işin birkaç yıl içinde ofisler arasında düzenli bir iletişim yöntemi olacağını söylüyor.
Hologram teknolojisi görüntülü aramalara yeni alternatif mi?
Portl’un uygulama kontrollü yazılım sistemi, kişiyi daha sonra internet üzerinden portal veya portalların olduğu her yere bağlar. Kişi, bu bağlantıyı istediği kadar gerçekleştirir.
Portl, sistemini ticari müşteriler için hazırlıyor. Bu sistemi şu anda Netflix ve T-Mobile gibi diğer firmalar da kullanıyor.
Bununla birlikte bu teknolojiyi sunan başka şirketler de mevcut. Örneğin Microsoft’ta, hologram iletişim teknolojisi HoloLens 2 adlı bir kulaklığa dayanıyor. Ancak bu, Portl’un sisteminden çok daha ucuz olsa da 3D hologramlar gerçekçi değil.
Diğer hologram şirketleri arasında San Diego merkezli Ikin yer alıyor. Şirket, bir cihazla görüntülü görüşmedeki kişinin 3D hologramını havaya yansıtacak. Şirket, cep telefonuna takılacak bu cihazı gelecek yıl piyasaya sürecek.
Şirketlerin çalışmaları doğrultusunda hologram teknolojisinin hayatımıza girmesi yakın gibi. Birkaç yıl sonra bu teknoloji video konferanslardaki standart video ekranlarının yerini alabilir. Hatta bu holografik görüntüler, çok daha gerçekçi bir şekilde karşımıza çıkabilir.