Makarna şeklindeki robot karmaşık ve zorlu yüzeylerde hareket eder
Yumuşak, makarna ve robot… Bu üç kavram, teknoloji dünyasında bir araya geldi. Bilim insanları, şekli bir makarnaya benzeyen yumuşak robotlar geliştirdi. Makarna şeklindeki bu robotlar, doğal ortamlardan enerji toplanmasına yardımcı olabilir. Üstelik bunu herhangi bir motoru, pili veya bilgisayarı olmadan yapabilir.
Makarna şeklindeki yumuşak robotları, ABD’deki North Carolina Eyalet Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi’nden araştırmacılar geliştirdi.
ABD’deki araştırmacıların tasarladığı yumuşak robotlar, hareketlerini gerçekleştirmek için bilgisayar sinyallerine ihtiyaç duymuyor. Araştırmacıların belirttiğine göre, bunun yerine fiziksel zekâ adı verilen bir tür robot kas hafızasından yararlanıyorlar.
Bu şekilde hareket eden robotlar, çeşitli yüzeylerden yuvarlanma veya bir labirentten kaçma eylemlerini de gerçekleştirebiliyor. Üstelik tüm bu hareket ve eylemleri yaparken insan yardımına ihtiyaç duymazlar.

Araştırmacılar bu robotları sıvı kristal elastomerlerden yapmışlardır. Sıvı kristal yapılı uzun, çapraz bağlı polimer zincirlerinin bulunduğu kauçuksu ağ yapılı malzemedir. Elastomer, çapraz bağlar içeren ve kauçuk özellikler gösteren bir polimer sınıfıdır; uygulanan gerilim kaldırıldığında orijinal şekline dönerler. Araştırmacılar bu malzemeyi bükerek robotu yaptılar. Öncelikle araştırmacılar, robotları yaptıkları malzemelere şerit şeklinde şekil verdiler. Daha sonra bunları bükerek makarna şeklini almasını sağladılar.
Bununla beraber ısıya duyarlı özelliklere sahip olan malzeme, robotun hareketini açıklayan önemli bir konudur.
Şekli sayesinde hareketi kolaylaştı
Araştırmacılar, çalışma sürecinde öncelikle robotu bir yüzeye yerleştirdi. Bu yüzeyi en az 55 santigrat dereceye kadar ısıttılar. Ayrıca bu sıcaklık çevrenin sıcaklığından yüksek bir sıcaklıktır. Robot, bu yüzeye temas ettiğinde büzülür. Robotun yüzeye değmeyen kısmı ise büzülmez. Bu tezat durum sonucunda robot yuvarlanır. Yüzeyin çok daha fazla ısınması durumunda robotun dönmesi de hız kazanır.
Araştırmacıların gerçekleştirdiği bu yöntem otomatik tahrik yöntemi adını alıyor.
Bununla beraber araştırmacılar otomatik tahrik yöntemini daha önce düz kenarlı çubuklar kullanarak denedi. Ancak araştırmacılar bu şeklin istenmeyen sonuçlara neden olabileceğini belirtiyor. Engellerle karşılaştığında kendi etrafında dönmesi veya olduğu yerde kalması gibi.

Diğer yandan robotun burgu makarnaya benzeyen şekli sayesinde engellerin etrafında hareket etmesi problem olmaktan çıktı. Çünkü robotun ucu bir nesneye çarptığında robot nesnenin etrafında dönüyor. Robotun ortası bir nesneyle temas etiğinde ise robot zıplıyor ve yönünü değiştiriyor.
Ayrıca robotun tüm bu hareketleri, herhangi bir bilgisayar programlaması olmadan gerçekleşiyor. Çünkü robot, çevresinden enerji çekiyor. Bundan dolayı, robot zeminde yuvarlanarak doğal ortamlardan termal enerjinin toplanmasına yardımcı olacaktır.
Araştırmacılar çalışmayı ve bulgularını geçtiğimiz günlerde ABD’deki Proceedings of the National Academy of Sciences (Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı) dergisinde yayınladı.
Bilim insanları, bu tasarımın oldukça önemli olduğunu ifade ediyor. Çünkü bu robot, karmaşık alanlarda gezinen yumuşak robotların yapımı hakkında bilgi sahibi olmayı sağlayacaktır. Bu robotların ayrıca doğal ortamlardan ısı enerjisini toplama özelliği de olacaktır.