“NASA’nın Mars görevini yürüten Perseverance uzay aracı, ilk kaya örneklerini topladı. Bu kaya örnekleri, gezegende potansiyel yaşamın olup olmayacağı konusunda bilim insanlarına önemli bilgiler sağlayacak”
Aya atılan ilk adım insanlık için çok büyüktü. O günden itibaren insanlık daha dikkatli bir şekilde diğer gezegenlere bakmaya başladı. Üzerinde yaşadığımız gezegen dışındaki gezegenler daha da merak edilir hale geldi.
Kızıl Gezegen olarak adlandırılan Mars, en çok merak ettiğimiz gezegen olabilir. Bu yüzden bazı önemli araştırmalar Mars üzerinde yoğunlaşıyor.
NASA, bu araştırmaları dikkatli bir şekilde sürdürüyor. Belki de Aya atılan ilk adım gibi Mars’a da ayak basmayı hedefliyor.
Çalışmaların içeriğindeki en önemli nokta gezegende yaşanılabilir ve sürdürülebilir bir ortamın olup olmadığı. Bu konunun netlik kazanması için NASA bir süredir gezgin uzay araçlarını inceleme yapmaları amacıyla Mars’a gönderiyor. Onlardan biri Perseverance uzay aracı.
NASA’nın en yeni gezgini olan Perseverance (Azim), bir süredir Mars’ta. Buradaki görevi Kızıl Gezegendeki eski mikrobiyal yaşamın belirtilerini aramak. Bu nedenle bazı kaya örneklerini topluyor.
Perseverance gezicisinin elde ettiği ilk kaya örnekleri araştırmacılara oldukça önemli veriler sundu. Bu örnekler, Rochette adı verilen kayadan toplandı. Kaya örnekleri, gezegen üzerinde potansiyel olarak yaşanabilir sürdürülebilir ortamın olabileceğini gösteriyor.
Gezginin almış olduğu ilk kaya çekirdeği örnekleri şu an kurumuş olan eski bir göl yatağına ait. Bu durum bilim insanlarını oldukça heyecanlandırdı. Çünkü burada yani Mars’ın Jezero Krateri’nde geçmiş yaşamın potansiyelinin olduğuna dair umutlar var.
Araştırmacıların dikkatini çeken bir konu da suyun uzun bir süre orada kalmış olması. Suyun göl yatağında ne kadar süre boyunca kaldığı araştırılacak.
NASA’nın Marstaki çalışmaları devam ediyor. Süreç boyunca farklı veriler araştırmacılar vasıtasıyla inceleniyor. Mars’ta potansiyel olarak yaşanabilir bölgelerin tespiti süreç içerisinde devam ediyor. Bu bölgelerden toplanan örneklerin dünyaya getirilip incelenmeye başlanması oldukça önemli. Bu, Perseverance (Azim) gezgininin önemli görevlerinden biri.
Toplanan örneklerin dünyaya gelmesi birkaç yılı bulabilir. Tahminlere göre bunun 2030 yılının başları olması muhtemel. Dünyada laboratuvar ortamında incelemeler daha derinlemesine yapılacak Bunlar, Marstaki kraterin tarihini daha iyi anlamak için fazla ve önemli bilgiler verecek.
Elde edilecek çok önemli bilgiler, akıllardaki soruların yanıtı olabilir. Mars hakkında en çok merak edilen konu Mars’ta yaşamın olup olmadığı üzerinde yoğunlaşıyor. Perseverance (Azim) gezgininin elde ettiği örnekler, bu konuyu daha derin hale getirerek soruların içeriğini genişletiyor: Mars’ta daha önce hiç yaşam oldu mu, olduysa nasıl oldu?