İnsanlar, Ay’dan sonra Mars’a da ayak basmaya hazırlanıyor. NASA, 2030 yılında astronotlarını Mars’a göndermeyi planlıyor. Gezegene ilk adımlarını atacak astronotlar, uzayda uzun bir yolculuk yapacaklar. Astronotlar yolculuklarında marul tüketerek uzayın büyük riskleriyle mücadele edebilirler.
Mars’a gidecek olan astronotlar, aylarca uzayda mikro yerçekimine maruz kalacak. Bu koşullar, astronotların kemiklerini ve kaslarını etkilemektedir. Mikro yerçekimi, astronotlarda kemik yoğunluğu kaybına neden olmaktadır. Ancak bu duruma karşı lezzetli ve sağlıklı bir çözüm olabilir. Özel bir marul türü, Mars’a giden herkesin sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır.
Peki nasıl?

Bilim insanları, genetiği değiştirilmiş marula yönelik planlarını Amerikan Kimya Derneği’nin toplantısında sundu.
Marulun görüntüsü bildiğimiz marula benziyor. Ancak genetik olarak oldukça farklı. Kemik kaybını önlemek, bitkinin genetik olarak tasarımında önemli rol oynuyor. Çünkü marul kemik uyarıcı bir hormon üretecek. Böylece marul, uzayda ve Dünya’da kemik kaybını azaltmaya yardımcı olabilecek.
Bununla beraber marulla ilgili dikkat çeken bir başka durum, marulun uzayda yetiştirilebilecek olması.
Uzaydaki astronotlar kemik kaybının önüne geçmek için uzay gemilerinde egzersiz yaparlar. Ancak araştırmacıların yeni çalışmalarındaki iddiaları bunun böyle olmadığını söylüyor. Araştırmacılara göre egzersiz kemik yoğunluğundaki azalmayı engellemek için yeterli mi sorusuna yeterli kanıt bulunamadı.
Neden marulu tercih ettiler?
Bundan dolayı astronotlar karışımında paratiroid hormonu veya PTH olarak adlandırılan ilaçlar kullanır. Ancak bu ilaçlar şırınga ile alındığından ideal değildir. Çünkü her gün enjeksiyon yapmak gerekir.
Araştırma ekibi, bu nedenlerden dolayı genetiği değiştirilmiş marul tasarladı. Ekibin transgenik marulu, standart astronot ilaçlarından farklı. Yani marul, PTH’nin hafif bir varyasyonu ile ilişkili bir gene sahip.
Ekip, öncelikle sentetik genlerini kullanıma hazır hale getirdi. Ardından ortak bir gen kodlama yöntemiyle onu normal marul genomuna aktardılar. Daha sonra ilk marulun tohumlarıyla marul bitkileri yetiştirdiler. Bunlardan da tohumlar toplayarak süreci devam ettirdiler. Ayrıca büyüyen maruldan proteinleri alıp analiz ettiler. Bu yolla PTH-Fc’nin bitkilere başarılı bir şekilde girdiğinden emin olmayı amaçladılar.
Diğer yandan ekibin çalışmalarında marulu seçmelerinin nedeni bitkinin, Uluslararası Uzay İstasyonunda yetiştirilen bir bitki olması. Ayrıca marul, tohum üretme konusunda oldukça verimli bir bitki.
Araştırmacılar, buluşlarının uzay araştırmaları dışında da kullanılabileceğini belirtiyor. Onlara göre, kemik kaybına yatkın olan herkes, tasarladıkları marulu kullanır.
Ancak bu noktaya gelmek için ekibin yapması gereken birçok şey var. Ekibin birden fazla test yapması gerekiyor. Hayvan çalışmaları, klinik deneyler ve ilaç optimizasyonu bunlardan bazıları. Hatta bitkinin uzay benzeri bir ortamda nasıl çalıştığını görmek gibi önemli testler var.
Tüm testler tamamlanmadığı için herhangi bir insan marulun tadına henüz bakmadı.
The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/vi/signup/XwNAU
Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I’ll keep an eye out for your answers.
Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.