“Kanada’nın Yukon bölgesinde bulunan 57.000 yıllık kurt yavrusu fosili şimdiye kadarki en eksiksiz olanı”
Kanada’nın Yukon bölgesinde mumyalanmış bir kurt yavrusu bulundu. 2016 yılında bir altın madencisi tarafından bulunan dişi yavru fosiline ait bilgiler ilk kez açıklandı.
Fosile ait örnekler üzerinde karbon tarihleme ve DNA analizi için çalışma yapıldı. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan kurtla ilgili yeni bir araştırmaya göre çalışma ekibi mumyalanmış yavrunun yaşamı ve ölümü hakkında çok sayıda bulgu topladı.
Kanada’daki donmuş toprakta bulunan iyi korunmuş bir dişi kurt yavrusunun yaklaşık 57.000 yıl önce yaşadığı ve bilim insanlarına eski kurt türlerinin yaşamı hakkında daha fazla ipucu verebileceği düşünülüyor.
Yukon bölgesinin donmuş topraklarının donma sıcaklıkları, bir hayvanın organlarının ve dokusunun çoğunu koruyabilir. Böylece bu süreçte onu mumyalayabilir. Yavru çok iyi korunduğu için, bilim insanları olası bir ölüm nedeninin yanı sıra yaşını, yaşam tarzını, diyetini ve modern kurtlarla ilişkisini belirleyebildiler.
Bununla beraber araştırmacılara göre dişi yavru 700 gramın biraz altında bir ağırlığa sahip. Ayrıca, büyük olasılıkla giriş çöktüğünde kurt inine gömüldüğünden öldüğünde kurdun yedi haftalık olduğu tahmin ediliyor.
Bu dönemdeki kurtlar tipik olarak oldukça büyük kara hayvanlarıyla beslenir. Ancak araştırmacılar tarafından mumyalanmış yavru üzerinde yapılan analizlerde onun çoğunlukla balıkla beslenmiş olduğu bulundu. Bu sonuç araştırmacılara onun yakındaki nehirlerde balık avlamış olabileceğini düşündürdü. Bu bulgular araştırmacılara oldukça şaşırtıcı geldi.
Kurt yavrusuna Zhur adı verildi…
Yine bilim insanları mumyalanmış kurt yavrusunun hem bir zamanlar Avrasya’da yaşayan eski gri kurtlarla hem de Kuzey Amerika’dan gelen modern gri kurtlarla ilişkili olduğuna inanıyorlar.
Current Biology isimli bilimsel derginin son sayısında yayımlanan araştırmanın başyazarı paleontolog Julie Meachen, bu fosil için geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “O, şimdiye kadar bulunan en eksiksiz kurt mumyası. O kadar eksiksiz ki %100 sağlam, eksik olan tek şey gözleri. Derisi, kürkü ve organları olan bir hayvandan, kemiklerden öğrenebileceğimizden çok daha fazlasını öğrenebiliriz. Ondan tüm bu ayrıntıları alabilmemiz inanılmaz” ifadelerini kullandı.
Mumyalanmış yavruya, araştırmayı yazan bilim insanları ‘Zhur’ ismini verdi. Kelime Yukon bölgesi yerlilerinin kullandığı Han dilinde ‘kurt’ anlamına geliyor.
Zhur, Yukon eyaletinin başkenti Whitehorse’daki Beringia Müzesi’nde sergileniyor.