“NASA, bir süredir yakındaki parlak yıldızların etrafında yeni dış gezegenleri aramak için genişletilmiş bir görev içinde bulunan Asteria ile temasını kaybetti. Ancak, NASA umudunu kaybetmiş değil”
Asteria, astrofiziksel ölçüm yeteneklerini geliştirmek için bir teknoloji göstericisi olarak adlandırılan minyatür bir uzay teleskobudur. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve NASA’nın Jet Tahrik Laboratuvarı arasında ortaklaşa tasarlanmıştır.
Ayrıca, uzayda başarıyla işletilen ilk JPL yapımı CubeSat’tır. Başlangıçta erken kariyer bilim insanlarını ve mühendislerini eğitmek için bir proje olarak tasarlanan Asteria’nın teknik hedefi, ikinci seviye görüş hattı işaretleme hatası ve son derece kararlı odak düzlemi sıcaklık kontrolü elde etmektir.
NASA, bir süredir yakındaki parlak yıldızların etrafında yeni dış gezegenleri aramak için genişletilmiş bir görev içinde bulunan uzay aracı ile temasını kaybetti. Ancak, NASA umudunu kaybetmiş değil.
Asteria Nedir
Asteria (Astrofizikte Arksecond Space Telescope Etkinleştirme Araştırması’nın kısaltması), CubeSat olarak bilinen bavul boyutunda bir uzay aracıdır. Gezegen dışı avlanma misyonu, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan yörüngeye konuşlandırıldığı Kasım 2017‘de hayat buldu. Bununla beraber küçük Asteria CubeSat, büyük uzay rüyalarının küçük paketlerde gelebileceğini gösterdi.

Uzay ajansından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamaya göre, NASA’nın Asteria uydusu sessizleşti. Kayıp bir başka uzay görevini yas tutma zamanı gelmiş olabilir.
Uzay aracı, uzak gezegenlerin varlığını gösterebilecek parlaklık düşüşleri için yıldızları gözlemlemek için zaman harcadı. Bilim insanları hala herhangi bir dünyayı başarılı bir şekilde tespit edip etmediğini görmek için geri gönderdiği verileri araştırıyor.
CubeSat zaten çok başarılı olmuştu. Şubat 2018 itibariyle, Asteria birincil görev gereksinimlerini 20 dakika boyunca 0,5 arcseconds RMS’den daha iyi ve yörüngeden yörüngeye 1 milisaniye RMS tekrarlanabilirliğini göstererek karşılamıştır. Böylece birincil görevini 2018 başlarında başarıyla tamamladı. Ancak NASA hala daha fazla güneşdışı gözlemler toplamayı umuyordu.
Yine de NASA tamamen pes etmiş değil. Uzay ajansı mart ayına kadar uzay aracı ile temas kurma çalışmalarına devam edecek.
Asteria gibi CubeSats, küçük ve ucuz uzay araçlarının anlamlı bilim sonuçları sunabileceğini gösteriyor. Asteria program yöneticisi Lorraine Fesq, “Uzay aracıyla temasını kaybettiğimizden hayal kırıklığına uğramış olsak da, bu etkileyici CubeSat ile başardığımız her şeyden dolayı çok heyecanlıyız” dedi.