NASA kasıtlı olarak bir asteroide çarpma görevine hazırlanıyor. Uzay ajansı, kısa bir süre sonra bir asteroide kasten çarpacak uzay aracını fırlatacak. Yakında NASA’nın DART uzay aracı bu görev için uzaya fırlayacak.
DART, Çift Asteroit Yönlendirme Testi anlamına geliyor. NASA’nın DART görevi, asteroitlerden Dünya’yı koruyacak bir gezegen savunma sisteminin test çalışmasıdır. Bu kapsamda uzay aracı, Kaliforniya’daki Vandenberg Uzay Üssü’nden bir SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılacak.
DART’ın ana hedefi olan asteroit Dimorphos. Bu asteroid, Didymos’un yörüngesinde yer alan daha küçük bir asteroittir. DART, Didymos’un yörüngesinde dönen işte bu asteroide çarpacak.
Didymos, Ay’ın yörüngesinde yer almaktadır. Bu yüzden Dünya’ya yakın asteroitlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda potansiyel olarak tehdit edici Dünya’ya yakın asteroitlerin güneş etrafındaki yörüngesine benzer bir yörüngeye sahip. DART ekibi bu nedenlerden dolayı hedef olarak Dimorphos ve Didymos’u seçti.
Ayrıca Dimorphos, NASA için oldukça iyi bir test alanı oluşturuyor. Çünkü Dimorphos’un yörüngesi Dünya’nın veya Güneş’in yörüngesine değil Didymos’a bağlı. Bu sayede DART küçük asteroide yani Dimorphos’a çarpacak. Böylece DART ekibi, bu çarpmanın Didymos’un yörüngesini nasıl değiştirdiğinin incelemesini yapacak. Ayrıca bilim insanları, uzay aracı çarpmasının asteroit yörüngelerini ne kadar etkileyebileceğini öğrenecek.
Aynı zamanda bu çarpışma NASA’ya Dünya ile çarpışma rotasında olan bir asteroidi nasıl saptırabileceklerine dair veriler sağlayacak. Ekibin yaptığı hesaplamalara göre çarpma muhtemelen Dimorphos’u Didymos’a yaklaştıracak.
Dimorphos ve Didymos, 2022 yılının Eylül ayında gezegenimizin 11 milyon kilometre yakınında olacak. Bu konumda Dünya’ya nispeten yakın olacaklar. NASA’nın planlarına göre DART, bu tarihlerde asteroide çarpacak. DART uzay aracı Dimorphos’a çarparken hızı saatte 23.760 kilometre olacak.
DART uzay aracına dair
Maliyeti 308 milyon dolar olan DART uzay aracı, çok fazla araç ve gereç taşımayacak. Aracın ağırlığı fırlatmada 610 kilogram, çarpma anında ise 550 kilogram olacak.
DART, bir metal oksit yarı iletkenine ve görüntü işlemcisine sahip. Bunların amacı uzay aracının Dimorphos’un kesin konumunu belirlemesine ve makineye bağlı bir anten yoluyla gerçek zamanlı olarak Dünya’ya bilgi akışı yapmasına yardımcı olmak.
Ayrıca araçta Didymos Keşif ve Asteroid Kamerası veya DRACO cihazı olacak. Bu, çevresindeki asteroitlerin boyutunu, şeklini ve jeolojik bileşimini ölçebilen ultra yüksek çözünürlüklü kameradır.
DART uzay aracında ayrıca CubeSat olacak. Küçük uydu çarpmadan 10 gün önce uzay aracından ayrılacak. Böylece çarpışmanın temel görüntülerini sağlayacak. Uzay aracında aynı zamanda her biri 8,5 metre boyutunda olan güneş panelleri yer alıyor.
DART görevini tamamladıktan sonra diğer uzay araçları gibi geri dönmeyecek. Uzay aracı çarpışma sonucunda yok olacak.
Bu görevden birkaç yıl sonra Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Hera uzay aracı, DART’ın etkisini ve yörüngesini incelemek üzere Didymos’u ziyaret edecek.