Arktik Denizi Buzu, endişe verici oranda eriyor
NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi) uyduları, Arktik Denizi Buzunun endişe verici oranda inceldiğini gösterdi. Bilim insanları, buzun sadece üç yıl içerisinde korkutucu bir şekilde inceldiğini ifade ediyor.
Arktik Buz Denizi üzerinde bir süredir devam eden araştırmalar mevcut. Son olarak NASA’nın da desteklediği bir araştırma korkutucu sonuçlar ortaya koydu.
Arktik Okyanusu, Kuzey Buz Denizi veya Kuzey Buz Okyanusu olarak da bilinmektedir. Arktik Okyanusu, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın kuzeylerinde yer almaktadır. Aynı zamanda, Kuzey Kutbu’nu kapsayan, buzlarla kaplı bir okyanustur.
Bununla beraber Arktik Okyanusu, Dünyanın iklim dengesinde önemli bir rol oynamaktadır. Ancak bilim insanlarının son yıllarda yaptığı çalışmalar, buzların büyük oranda eriyip azaldığını ortaya çıkarıyor. Bilim insanları çalışmalar sonucunda ayrıca, buz tabakalarının giderek inceldiğini tespit ediyor. Bilim insanları bu yeni çalışmada da diğerleriyle benzer sonuçlar elde etti.
NASA destekli araştırma kapsamında araştırmacılar, IceSat-2 ve CryoSat-2 uydularından yapılan gözlemleri kullandılar.
Bu yeni araştırmalar sonucunda, Arktik deniz buzunun şaşırtıcı bir oranda inceldiği ve kaybolduğu ortaya çıktı. Buna en eski parçalardan bazıları da dahil.

Bununla beraber NASA destekli araştırma, Arktik Okyanusu’nun son yirmi yılda kış deniz buzu hacminin yaklaşık üçte birini kaybettiğini ortaya çıkardı.
Kalınlığını büyük oranda kaybetmesi oldukça korkutucu
Ayrıca buz sadece üç yıl içinde kalınlığının %16’sını kaybetti.
IceSat-2 uydusu, 2019 yılında aktif hale geldi. O zamandan bu yana buzun kalınlık kaybettiği tespit edildi. IceSat-2 uydusu, bu süreçte buzun yarım metreden daha az kalınlık kaybettiğini buldu.
Araştırmacılar, uydu radarı ve Lidar teknolojisini kullanarak buz kalınlığını ve kar derinliğini ölçtüler. Çalışma bu yolla ayrıca, önceki tahminlerin deniz buzu kalınlığını yaklaşık %20 oranında fazla tahmin ettiğini tespit etti.
Sahra Kacimi, CalTech (Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü) ve NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’nda bir bilim insanı. Ayrıca çalışmanın baş yazarı olan Sahra Kacimi, bu konuda bir açıklama yaptı. Sahra Kacimi açıklamasında, “Bu düşüşü görmeyi gerçekten beklemiyorduk, sadece üç kısa yıl içinde buzun bu kadar ince olmasını beklemiyorduk.” ifadelerine yer verdi.
Çalışma, geçtiğimiz günlerde Geophysical Research Letters (Jeofizik Araştırma Mektupları) dergisinde yer aldı.
Arktik Okyanusu’nda meydana gelen bu durumun en önemli nedeni olarak iklim değişikliği gösteriliyor. Bilim insanları bu konuda önemli uyarılarda bulunuyor. Bilim insanları, Arktik Okyanusu’nun iklim değişikliği nedeniyle 2035 yılında yaz aylarında tamamen buzsuz olmaya başlayacağını ifade ediyor.