“NASA’nın bir süredir Jüpiter yörüngesinde olan Juno uzay aracı veriler göndermeye devam ediyor. Son olarak Juno’nun gönderdiği veriler sayesinde NASA, Jüpiter’in güzel ve şiddetli atmosferini 3 boyutlu olarak elde etti.”
NASA Juno uzay aracını 6 Ağustos 2011 tarihinde fırlattı. Uzay aracı, Florida’daki Cape Canaveral üssünden Jüpiter’e doğru gönderildi. İnsansız uzay aracı Juno, 5 Temmuz 2016 tarihinde Jüpiter’in yörüngesine girdi.
O günden bugüne Juno, Jüpiter’in Eliptik yörüngesinde dolaşıyor. Görevi Jüpiter’in manyetosfer, atmosfer ve iç yapısına ait bilgileri toplamak. Aynı zamanda meteorolojik etkenler nedeniyle değişken olan amonyak ve su konsantrasyonlarının yerini belirlemeye çalışmak.
İlk başta uzay aracının görev süresi 30 Temmuz 2021 tarihinde 35. ve son yakın geçişin ardından sona erecekti. Ancak uzay aracının hala iyi durumda olduğunun görülmesinin ardından görev süresi 4 yıl daha uzatılmıştı.
3 boyutlu olarak…
Uzay aracı görevi boyunca Jüpiter ve uydularına dair pek çok görüntüyü dünyaya ulaştırdı. NASA’nın Juno aracılığıyla elde ettiği görüntülerin sonuncusu 3 boyutlu olarak karşımıza çıkıyor. Bu görüntülerde Güneş Sistemindeki en büyük gezegendeki büyük ve şiddetli fırtınalar yer alıyor.
Bilindiği üzere Jüpiter, oldukça büyük fırtınalar yaşıyor. Jüpiter’in Büyük Kırmızı Noktası şeklinde adlandırılan antisiklonik fırtına da daha önce bilinenin aksine çok daha yüksek bir fırtına. Juno uzay aracından yayınlanan görüntülere ve diğer verilere göre güneş sisteminin en ünlü fırtınasının gaz devi gezegenin bulut tepelerinin 350 kilometre altına uzanıyor.
Scott Bolton Juno uzay aracının baş araştırmacısı. Araştırması geçtiğimiz günlerde bir dergide yayınlandı. Bolton ayrıca bu konuda bir açıklama yaptı. Açıklamasında “Juno daha önce, Jüpiter’in atmosferindeki fırtınaların beklenenden daha derine indiğine dair ipuçları vererek bizi şaşırttı. Şimdi, tüm bu bireysel parçaları bir araya getirmeye başlıyoruz. Böylece Jüpiter’in güzel ve şiddetli atmosferinin nasıl çalıştığına dair ilk gerçek anlayışımızı 3 boyutlu olarak alıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
2016 yılından beri Jüpiter’in yörüngesinde olan Juno, bilim insanlarına Jüpiter’e dair pek çok veri sundu. En son veriler sayesinde NASA, Jüpiter’in güzel ve şiddetli atmosferini 3D olarak elde etti.
En son verilere göre, kırmızı nokta bulut tepelerinden yaklaşık 500 kilometre derinliğine kadar uzanıyor. Diğer küçük fırtınalar ise 100 kilometre aşağı doğru etkileyici bir şekilde uzanıyor.