NASA, kuzey ışıklarına roket gönderecek. NASA, göndereceği roketlerle auroraların Dünya atmosferiyle nasıl etkileşime girdiğini çözmeye çalışacak.
Bilim insanlarının elinde auroraların Dünya’nın doğal atmosferi ile nasıl etkileşime girdiğine dair net bilgiler yok. Bundan dolayı uzay ajansının yaklaşan görevi, bu konuyu aydınlatmayı amaçlıyor.
NASA, bu görev kapsamında iki sondaj roketini kutup ışıklarına gönderecek. Roketler, Aurora borealis olarak da bilinen kutup ışıklarına 23 Mart’ta gidecek.
Kuzeyışıkları ya da kutup aurorası, kutup bölgelerinde gökyüzünde görülmektedir. Bu doğal ışımalar, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucunda ortaya çıkar. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak da adlandırılır.
Atmosferin alt katmanlarında oksijen ve nitrojen gibi elementler dengelidir. Elektronlar atomik yörüngede sabit bir şekilde kalır. Buna nötr gaz atmosferi denir.
Ancak üst katmanlara doğru durum farklılaşmaktadır.
Atmosferin üst katmanları farklı bir şekilde güneş ışınlarına maruz kalır. Bu ışınlar yakındaki atomların bileşimini değiştirir. Negatif yüklü elektronları yörüngelerinden koparıp pozitif parçacıklara dönüştürürler. Bu ortam, artık gaz olarak bile kabul edilmez. Çünkü nötr gaz atmosferinden oldukça farklıdır. Bu, maddenin dördüncü halidir ve plazma adını alır.

Nasıl oluşuyor?
Bu iki atmosfer katmanı, birinden diğerine geçiş olduğu anlamına gelir. Ancak bu durumun gerçekleştiği sınır belli değildir.
Auroralar, Dünya’ya yakın uzaydan elektronlar aniden atmosferimize döküldüğünde oluşur. Sonunda nötr parçacıklarla çarpışarak onları tutuştururlar.
Aurora parçacıkları, nötr gazın plazma ile buluştuğu atmosferimizdeki uzaya ne yapar? Sorusu bilim insanlarının açıklamaya çalıştığı bir durum. Aktif Aurora (INCAA) sondaj roket görevi sırasında İyon-Nötr Birleştirme, bu sorulara cevap bulmayı amaçlıyor.
INCAA ekibine göre, auroralar sınır bölgesinin alçalmasına, yükselmesine ve kendi üzerine katlanmasına neden olabilir.
INCAA misyonunun baş araştırmacısı Stephen Kaeppler bu konuda bir açıklama yaptı. Kaeppler açıklamasında, bütün faktörlerin, durumu incelenmesi gereken ilginç bir fizik problemine dönüştürdüğünü belirtti.
Kaeppler ve INCAA görev ekibi, Alaska’daki bir fırlatma rampasından iki araştırma yükü gönderecek. Bunlar, iki ayrı sondaj roketine monte edilecek. Sondaj roketleri, uzayda sadece birkaç dakika kalarak ölçüm yapacak. Küçük fırlatma araçları olan sondaj roketleri, daha sonra Dünya’ya geri dönecek.
Birinci roket, aurora yakınlarındaki rüzgarların nasıl hareket ettiğini izleyecek. Roket, bunun için havai fişeklerde kullanılan renkli kimyasallara benzer buhar izleyicileri salacak. Ardından ikinci roket, aurora çevresindeki plazmanın sıcaklığını ve yoğunluğunu ölçecek.
Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.