NASA’nın Parker Solar Probe’u Güneşin atmosferinde tarihi geçişine imza atıyor
NASA’nın güneş probu, sonunda Güneş’e dokundu. Parker Solar Probe adındaki uzay aracı, “Güneş’e Dokunmak” görevi kapsamında uzayda ilerliyor. Parker, daha önce hiçbir uzay aracının gitmediği uzay bölgesinde yol alıyor. Uzay aracı en sonunda Güneş’e dokundu ve hayatta kaldı.
NASA bu uzay aracını 2018 yılının ağustos ayında fırlattı. Böylece Parker Solar Probe’ın Güneş’in atmosferindeki görevi başladı. NASA’nın güneş sondası, güneş sisteminde hızlanarak ve Venüs ile bazı yıldızlar etrafında hızla gezinerek 990 gün geçirdi. Bu sürenin ardından Parker, görevin ana amacını gerçekleştirdi ve Güneşe dokundu.
Bilim insanları, uzay aracının güneşin koronası içinde olduğunu ifade ediyor. Burada sıcaklıklar değişkenlik gösteriyor ve sıra dışı seviyelere ulaşıyor. Hatta sıcaklık 3 milyon fahrenhayta kadar çıkabiliyor. Bu durum bize uzay aracının kritik eşiği aştığını gösteriyor.
Bu önemli duyuru geçtiğimiz günlerde geldi. Bilim insanları bu duyuruyu, New Orleans’taki Amerikan Jeofizik Birliği’nin yıllık toplantısında yaptı.
Bilim insanları bu bilgileri, uzay aracındaki bir alet sayesinde elde etti. Diğer yandan Parker’ın Alfven noktasından geçmesi gerekiyordu. Bu nokta, güneşin manyetik alanının yıldızın plazmasını ve rüzgârı sıkıca tuttuğu bulanık bir tabakadır. Bu alet ayrıca, 28 Nisan tarihinde uzay aracının bu noktayı üç kez geçtiğini belirledi. Yani Parker, koronaya girdi ve güneşi selamladı.
Parker, görevinin ana hedefini gerçekleştiriyor
Parker Solar Probe, güneşe en fazla yaklaşan ilk uzay aracıdır. Araç ayrıca, 2020 yılına kadar yapılmış en hızlı nesne olarak karşımıza çıkıyor. Bu bakımdan Parker, dikkate değer bir uzay aracıdır.
Uzay aracının güneşe en yakın olduğu bir önceki tarih 21 kasımdı. Bu tarihte Parker, güneşin yaklaşık 8,5 milyon kilometre yakınında yer aldı. Uzay aracının bu noktadaki hızı ise saniyede 163 kilometreydi.
Bu tür yakınlaşma ve hızların bazı tehlikeleri var. Asteroitler ve kuyruklu yıldızlar tarafından üretilen küçük toz parçacıkları, güneşin etrafında sonsuza dek hareket ederler. Parker Solar Probe’ın yüksek hızlarda dönmesi, metalik gövdesine çarpan taneciklerle mücadele etmesine neden olur.
Parker bu yılın başlarında gerçekleşen plazma patlamalarından sağlam çıktı. Bilim insanları, Parker’da son teknoloji bir ısı kalkanı olduğunu belirtiyor. Bu ısı kalkanı, uzay aracının aşırı ısınmasını önlüyor.
Parker’ın bunlar gibi yakınlaşmaları ilerleyen zamanda da devam edecek. Çünkü bilim insanlarının güneş hakkında öğreneceği şeyler hala var. Bundan dolayı uzay aracı, güneşin etrafında hareket etmeye devam edecek. Bu süreçte güneş rüzgârı ve plazma hakkında korona içinden veri toplayacak, güneş sisteminin bazı büyük yıldız gizemlerini çözmeye çalışacak.
Uzay aracı ayrıca 2023 yılında Güneşe daha da yaklaşacak. Bu yakınlaşma, yaklaşık 8 milyon kilometrelik mesafeden gerçekleşecek. Diğer yandan Parker Solar Probe, plazma patlamalarından sağ çıkmaya devam ederse yakınlaşmalar yine gerçekleşecek. Bir diğer en yakın yaklaşımı da üç yıl sonra olacak. Buradaki mesafe ise yaklaşık 7 milyon kilometre olacak.