33 ışık yılı uzaklıktaki ötegezegenler, NASA uydusu sayesinde ortaya çıktı
NASA uydusu, yeni Süper Dünya keşfine imza attı. Süper Dünya olarak bilinen ötegezegenler, yakınlarımızdaki bir yıldızın yörüngesinde yer alıyor. NASA uydusunun keşfettiği iki yeni ötegezegen, bizden 33 ışık yılı uzaklıkta.
Ötegezenlerin keşfine imza atan NASA (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) uydusu, TESS adını alıyor. TESS olarak bildiğimiz Transit Exoplanet Uydu Araştırması, Dünya’dan yalnızca 33 ışıkyılı uzaklıkta galaktik bir sistem tespit etti.
Bu sistemin merkezinde bir yıldız yer alıyor. Bu yıldız M-cücesi sınıflandırmasında yer alıyor. Ayrıca HD 260655 adını almaktadır. İki yeni ötegezegen işte bu cüce yıldızın yörüngesinde dönüyor.

Ayrıca bu ötegezegenler, kayalık gezegenlerdendir. Aynı zamanda iki yeni kayalık ötegezegenin oluşumunda büyük ihtimalle mineral maddeler yer almaktadır.
Öte yandan bu ötegezenler yaşam için uygun bölgede yer almıyor. İçteki ötegezegen olan HD 260655 b, yıldızının yörüngesindeki dönüşünü 2,8 günde tamamlar. Ayrıca Dünya’nın yaklaşık 1,2 katı büyüklüğündedir. Bununla birlikte Dünya’nın kütlesinin iki katı kütleye sahiptir.
Dıştaki ötegezegen olan HD 260655 c ise, yıldızının yörüngesindeki turunu 5,7 günde tamamlar. Ayrıca Dünya’nın kütlesinin 1,5 katı büyüklüğe ve üç katı kütleye sahiptir.
Bu boyut ve kütlelere ulaşan yoğunlukları nedeniyle tahminler, iki ötegezegenin kayalık olduğunu gösteriyor.
Araştırmalar devem edecek
Öte yandan ötegezegenlerin sahip oldukları ısılar şöyle: HD 260655 b, ortalama 435 santigrat derece. HD 260655 c ise 284 santigrat dereceyle daha düşük bir sıcaklığa sahip. Bu sıcaklıklar, ötegezegenlerin yaşanabilir olmadığını gösteriyor. Aynı zamanda bu sıcaklıklar, gezegen yüzeyinde suyun var olmasına engel oluyor.

Buna rağmen keşif, ötegezegenlerin araştırılması için oldukça önemli. Özellikle yaşanabilir ötegezegenlerin keşfine yönelik önemli bir adım. Çünkü bu keşif, bu ötegezenleri araştırma konusunda bilim insanlarına yol gösterecektir.
TESS, 2018 yılından itibaren ötegezegenlerin keşfi konusunda önemli bir rol oynamaktadır. NASA uydusu çalışmalarında evrendeki yıldızların ışıldamalarındaki periyodik düşüşleri tespit eder. Böylece ötegezegenlerin tespitine yardımcı olmaktadır. 33 ışık yılı uzaklıktaki iki yeni ötegezegenin keşfi de işte bu yolla gerçekleşti.
Keşif ekibinin bir üyesi olan ve ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Avi Shporer, bu konuda bir açıklama yaptı. Avi Shporer açıklamasında “Çok heyecan verici bir şeyimiz olduğunu biliyorduk. Ancak sistemde daha fazla gezegen olabilir. Özellikle bunun gibi küçük yıldızların çevresinde, beş veya altı gezegene ev sahipliği yapan birçok çoklu gezegen sistemi var. Umarım daha fazlasını bulacağız.” ifadelerine yer verdi.
The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/th/signup/XwNAU
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks! https://www.binance.com/vi/register?ref=V3MG69RO