Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), binlerce ötegezegenin arasına katılacak yeni ötegezenlerin keşfini doğruladı. Uzay ajansının doğruladığı bu ötegezegenler, kısa bir süre önce NASA Exoplanet Archive (NASA Ötegezegen Arşivi)’ne eklendi.
Ötegezegenler, Güneş dışı gezegen olarak da adlandırılıyor. Bunlar, Güneş Sistemi’nin dışında ve başka bir yıldızın yörüngesinde bulunan gezegenlerdir.
Güneş dışı gezegenler 19. yüzyılın ortasında bilimsel araştırmaların konusu oldu.
Ötegezegenlerin doğrulanmış ilk keşfi 1990’ların başında gerçekleşti. 2000 yılından itibaren ise her yıl on beşten fazla yeni keşif oldu. 2007 yılında bu sayı artış gösterdi. Keşif sıklığı bu tarihte 67 gezegene ulaştı.
Bununla beraber ötegezegen sistemlerinden 808 kadarı birden fazla gezegene sahiptir. Bu gezegenlerin büyük çoğunluğu büyük kütleli dev gezegenler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tahminler, güneş benzeri yıldızların en az %10’unun gezegenlere sahip olduğunu söylüyor. Ancak gerçek oranlar daha fazla olabilir.
Ayrıca bilim insanlarının henüz keşfetmediği ötegezegenler hala var.

Diğer yandan bilim insanlarının keşfettiği ötegezegenlerin sayısı binleri aştı.
Sayıları 2021’de beş bine yaklaşmıştı
2019 yılının haziran ayında ötegezegen sayısı 4000’e ulaşmıştı. Bu sayı, 25 Aralık 2021 tarihinde 4.904 oldu.
Bilim insanlarının keşfettiği ötegezegen sayısı 2022 yılına geldiğimizde de artış gösterdi. Doğrulanmış ötegezegen sayısı şu an itibariyle 5000’i geçti.
Uzay ajansı, geçtiğimiz günlerde Güneş Siteminin ötesindeki 5000 gezegeni onayladı.
Böylece Güneş sistemimizin dışındaki yeni grup NASA Exoplanet Archive’ne dahil oldu. Listeye katılan yeni grup, 65 gezegenden oluşuyor.
Exoplanet Archive’den astrofizikçi Jessie Christiansen, konuyla ilgili açıklama yaptı. Christiansen açıklamasında, “Bu sadece bir sayı değil. Her biri yeni bir dünya, yepyeni bir gezegen. Her biri için heyecanlanıyorum. Çünkü onlar hakkında hiçbir şey bilmiyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Diğer yandan NASA’nın belirttiğine göre galaksimizde bu türden yüz milyarlarca gezegen var. Bundan dolayı araştırmacıların keşfettiği 5000 ötegezegen, galaksidekilerin küçük bir kısmını oluşturuyor.
Araştırmacılar, tüm bu Güneş dışı gezegenleri ortaya çıkarmak için önemli araştırmalara imza attı. Ayrıca Kepler Uzay Teleskobu ve TESS gibi görevlerde elde edilen veriler oldukça önemli oldu. TESS şu anda faaliyetlerine devam ediyor. Ancak Kepler Uzay Teleskobu emekli oldu.
Kısa bir süre önce fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu da ötegezegenler ve atmosferleri hakkında benzer çalışmalara imza atacak.