JWST, yolun yarısını geçti ve göreve tam olarak hazır olmak için gün sayıyor
NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, son testle beraber yolun yarısını geçti. James Webb (JWST), böylece neredeyse göreve tam olarak başlamaya hazır hale geldi.
James Webb Uzay Teleskobu, 2021 sonlarında fırlatıldı. O tarihten bu yana uzay teleskobu, görevine tam olarak başlaması için hazırlanıyor.
Bununla birlikte ekibin teleskoba yönelik çalışmaları, teleskobun ilk keşiflerini yayınlamasını hızlandırıyor. Teleskop ekibi, teleskobun ekipman parçalarının hepsini özenle ve dikkatle daha iyi hale getiriyor. Bu çalışmalar arasında bir yenisi daha yer aldı.

NASA geçtiğimiz günlerde NIRSpec adlı JWST monteli bir cihazın gözünün kalibrasyonunu başarıyla gerçekleştirdiklerini duyurdu.
NIRSpec, James Webb Uzay Teleskobu üzerinde uçan dört bilimsel aletten biridir. Bundan dolayı ekip, teleskobu kullanmaya başlamak için ilerleyen süreçte oldukça önemli bir adım atmış oldu.
Bununla birlikte uzay ajansının 17 ekipman modunu geçmesi gerekiyor. Bunları teleskobu tamamen başlatmadan önce analiz ve gözlem yoluyla yapılan testler olarak düşünelim.
Kaldı yedi…
Ekip, toplam 17 moddan, 10’unu başarıyla tamamlayarak NIRSpec ile beraber onda on yaptı. Böylece planlamalar listesinin yarısını geçti.
İlerleyen süreçte testler ve çalışmalar devam edecek. Son olarak 12 Temmuz 2022 tarihine geldiğimizde, uzay teleskobu aracılığıyla evreni çok daha net olarak görmeye başlayacağız.

James Webb Uzay Teleskobu, ilk yıldızlardan ve galaksilerden gelen kızılötesi ışığı gözlemleyerek evrenin kökeni hakkında daha fazla bilgi almak üzere tasarlandı. Emektar Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi olan teleskop, NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı’nın ortak projesidir.
NIRSpec cihazı, çok nesneli bir spektrograftır. Ayrıca düşük, orta ve yüksek spektral çözünürlüklerde yıldızlar veya galaksiler gibi 100’e kadar nesnenin yakın kızılötesi spektrumunu aynı anda ölçer. Aynı zamanda sadece bu nesneleri görüntülemez. Nesnelerin kimyasal bileşimlerini de inceler.
Aynanın bunu gerçekleştirmesi içinse Geniş Diyaframlı Hedef Alımı (WATA) ve Mikro Deklanşör Montajı Tabanlı Hedef Alımı (MSATA) olmak üzere iki yolu vardır.
WATA’nın test sırasındaki performansı oldukça iyi oldu. MSATA’nın ilerlemesi de benzer şekilde gayet iyiydi. Tüm bunlar ekip için oldukça heyecan verici. Çünkü teleskop ve cihazlarındaki test başarıları, 12 Temmuz’a yaklaşırken olumlu gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu kişinin beklediği o gün gelene kadar ekibin belirlediği modlardan sadece yedisi kaldı. Ekip, o süreci de başarıyla geçirmeyi umuyor.